Distribuie articolul

Serviciile meteorologice ale Statelor Unite şi Canadei şi-au dublat vineri avertizările catastrofale, în faţa temperaturilor polare care riscă să atingă -50 de grade Celsius în nord-estul american şi estul canadian, regiuni afectate de vânturi glaciale, transmite AFP.

În special în nordul statului Maine, temperatura ar putea scădea la -51 de grade Celsius vineri şi sâmbătă, potrivit unui buletin al Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) pentru regiunea Caribou, nu departe de graniţa cu Canada.

„Este un frig arctic epocal”, nemaivăzut de generaţii,”ceva ce nordul şi estul Maine nu au mai văzut din 1982 şi 1988″. În unele zone din nord-estul SUA şi în această regiune din Noua Anglie, din cauza vântului îngheţat, temperaturile „ar putea atinge cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sau chiar un nivel neînregistrat până acum”, potrivit NWS.

De cealaltă parte a frontierei au fost emise alerte de frig polar pentru estul Canadei, potrivit Ministerului Mediului, care a avertizat asupra riscului de a suferi degerături în doar câteva minute.

În Montreal, vineri după-amiază, temperatura resimţită era de -41 de grade Celsius, iar rafale puternice de vânt măturau centrul oraşului. Mercurul termometrelor ar putea coborî până la -50 de grade Celsius în regiunile mai nordice ale Quebecului. Un fum alb, numit „fumul Mării Arctice”, se înălţa peste apele neîngheţate ale râului St. Lawrence din cauza frigului extrem.

Compania de energie electrică Hydro-Quebec s-a pregătit ca un prag istoric de consum să aibă loc vineri şi sâmbătă şi le-a cerut clienţilor săi să economisească energie.

Ploaie, zăpadă, furtuni, frig polar şi căldură umedă: nord-estul SUA este supus pe tot parcursul anului unor fenomene meteorologice extreme, care sunt însoţite de pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale. Cel mai recent, în week-endul Crăciunului de anul trecut, un viscol şi o furtună de zăpadă au lovit oraşul Buffalo din nordul statului New York, făcând zeci de victime.

NapocaNews