În 2 februarie 1973 avea loc primul concert al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijat pe atunci de maestrul Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti.
În 3 februarie 2023, 50 de ani mai târziu, sărbătorim acest eveniment printr-un concert-vocal simfonic dirijat de maestrul Lawrence Foster. Evenimentul va avea loc vineri, 3 februarie 2023, de la ora 19, în sala Colegiului Academic.
Pe scena Colegiului Academic va urca tenorul Marius Vlad Budoiu, care va interpreta alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, „Psalmus Hungaricus”, de Zoltán Kodály.
În partea a doua a concertului veți putea asculta „Quattro pezzi sacri”, de Giuseppe Verdi.
Dirijorul corului este Cornel Groza, care prin tehnica sa excelentă și cunoașterea completă a cântului coral, aduce un impuls vital sonorității Corului.
Cine este Lawrence Foster
Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii din ultimele decenii, dar și un promotor neobosit al creației lui George Enescu. Din această stagiune a primit titlul onorific de Dirijor Emerit al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, care aduce un plus legăturii strânse pe care dirijorul a avut-o dintotdeauna cu acest ansamblu.
Despre lucrări
În prima parte a concertului aniversar din 2 februarie, al Filarmonicii, va fi interpretat „Psalmus Hungaricus”. Compozitorul, etnomuzicologul şi pedagogul, Zoltán Kodály, autorul lucrării, a fost, alături de Béla Bartók, creatorul unei noi muzici maghiare bazate pe folclorul tradiţional, punând, de asemenea, bazele dezvoltării unei culturi muzicale complexe şi erudite. Vorbim de prima compoziţie importantă a lui Kodály de după război, scrisă cu ocazia semicentenarului unirii oraşelor Pesta, Buda şi Óbuda, a cărei premieră a avut loc pe 19 noiembrie 1923.
Seara se va încheia cu „Quattro pezzi sacri”, a lui Giuseppe Verdi, o colecție eterogenă de patru piese, compuse de marele compozitor în ultima parte a vieții sale. Scrise pe parcursul a aproape 10 ani, ele scot la lumină atitudinea celui mai faimos compozitor de operă al Italiei în fața vieții de apoi. Verdi folosește texte sacre ale Bisericii Catolice, iar muzica este, în mare parte, bazată pe expansiunea tonală a sfârșitului de secol XIX, precum și pe cuceririle compozitorului în domeniul operei. În același timp, colecția de piese reprezintă o viziune retrospectivă a lui Verdi față de moștenirea culturală italiană, făcând referiri la Dante și Palestrina.
Radu Ștefan