Fostul premier britanic Tony Blair, care a antrenat Regatul Unit, alături de Statele Unite, în Războiul din Irak, în urmă cu 20 de ani, o decizie care a declanşat manifestaţii masive în regat, refuză orice comparaţie între Războiul din Irak – fără mandat ONU – şi Războiul rus din Ucraina, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a folosit acest conflict ca pe ”o scuză”, relatează AFP.

”Nu există nicio justificare rezonabilă pentru a invada o ţară independentă şi suverană, cu un preşedinte democratic, (care nu ridica) nicio problemă nimănui”, şi care nu încălca ”nicio obligaţie internaţională”, declară Tony Blair într-un interviu acordat AFP şi agenţiilor europene de presă Ansa, DPA şi EFE.

”Dacă (Putin) nu ar fi folosit această scuză (a Războiului din Irak), ar fi folosit alta”, apreciază liderul laburist, în vârstă de 69 de ani, referindu-se la Vladimir Putin.

Fostul dictator irakian Saddam Hussein a lansat două războaie regionale, a sfidat numeroase rezoluţii ONU şi a lansat un atac chimic împotriva propriului popor, aminteşte Tony Blair.

”Cel puţin putem recunoaşte că am îndepărtat un despot de la putere (în irak), pentru a încerca să instalăm democraţia”, se apără el, la biroul de la Institute for Global Change, în centrul Londrei.

”Bineînţeles că putem discuta despre toate consecinţele” Războiului din Irak, recunoaşte el.

Însă ”nu trebuie să uităm niciodată ce a făcut Vladimir Putin în Orientul Mijlociu, în Siria (…). Intervenţia sa în Orientul Mijlociu a servit menţinerii la putere a unui despot (Bashar al-Assad) şi la refuzarea unei democraţii. Prin urmare, ar trebui să tratăm orice propagandă cu lipsa de respect pe care o merită”, subliniază Tony Blair.

Vladimir Putin este vizat în prezent de un mandat de arestare al Curţii Penale Internţaionale (CPI) cu privire la crime de război privind ”deportarea ilegală” a unor copii ucraineni după invazia rusă a Ucrainei, o decizie care, respinge Moscova, nu are nicio valoare juridică.

NapocaNews