Profesorul Marius Balocel care a stat în închisoare în China timp de 8 ani, vorbește despre un clujean care este întemnițat de 19 ani în Chile.

George Rusu a fost arestat în anul 2004 în Chile. Românul a fost condamnat la data de  6 iulie 2006 la o pedeapsă de 8 ani închisoare, în calitate de autor al infracțiunii de trafic de droguri ilicite. S-a reținut că la data de 13 septembrie 2004, în orașul Calama a fost depistat un camion în care s-au identificat aproximativ 1.900 de pachete compacte de clorhidrat de cocaină disimulate în plafon.

În anul 2009, Tribunalul din Colina, Chile, l-a condamnat pe clujean la 25 de ani de închisoare sub acuzația de trafic de droguri. Românul făcea parte dintr-o bandă formată din cinci persoane, acestea primind condamnări ce însumează 75 de ani de pușcărie, informa în 2009 publicația latercera.com.

După un proces care a durat aproape două luni de zile și în care au fost prezentate o serie întreaga de dovezi printre care și interceptări telefonice, românul a fost găsit vinovat de trafic de droguri și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. Potrivit sursei citate anterior, Rusu a condus banda din închisoarea în care se afla deja încarcerat, Colina II, unde fusese închis in 2004 pentru un transport de peste o tonă de cocaină.

În anul 2021, Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu în România, unde urma să execute restul de pedeapsă.

Marius Balo a făcut un apel la autoritățile judiciare din România pentru a respecta decizia

„George a fost arestat în anul 2004 în Chile și ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Cantitatea era uriașă. Nu știu cum a ajuns implicat în așa ceva. Nu știu dacă pedeapsa pe care a primit-o este corectă sau nu. Nu sunt nici judecător nici juriu. Sunt doar un om trecut la rândul meu prin 8 ani de temniță și strigătul lui după ajutor m-a sensibilizat. 

După 19 ani petrecuți în temnița chiliană, George a intrat în greva foamei în urmă cu 10 zile. De ce? Pentru că în urmă cu doi ani, în luna martie 2021, Tribunalul Cluj i-a admis cererea de transfer în România, pentru a își ispăși aici, într-un penitenciar românesc, restul de pedeapsă. Nu a mai venit însă nimeni după el. Așteaptă de doi ani de zile să fie adus în țară. Situația lui cu transferul seamănă izbitor cu a mea. Și transferul meu a fost aprobat și nici în cazul meu nu a mai venit nimeni după mine. Am tot așteptat doi ani de zile până mi s-a terminat sentința”, a scris Marius Balo.