În ciuda condițiilor istorice diferite, Ungaria nu mai face față competiției economice sub conducerea lui Viktor Orban, care a luat o serie de măsuri socialiste, ce amintesc de Ceaușescu. Așa că România a depășit-o deja la multe capitole.

România a depășit cu mult Ungaria în ceea ce privește salariul minim pe economie. În plus, românii au un nivel de trai mai ridicat față de vecinii maghiari. Este important de precizat că țara noastră a înregistrat cea mai rapidă creștere a acestui venit la nivelul Uniunii Europene (UE) din ultimii 10 ani. Ungaria se aproprie de țara noastră din acest punct de vedere, dar încă este departe. În plus, dacă ținem cont de un alt criteriu, țara noastră și statul vecin fac deja parte din Europa Occidentală.

Este vorba de PIB per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. Acesta este un indicator care arată cât de mare este economia unei țări luând în cînsiderare mă­rimea populaţiei, cu înlăturarea diferen­ţelor de preţuri dintre ţări. Este un PIB care se calculează prin raportul dintre numărul de locuitori și costul vieții. România și Ungaria se află la același nivel (77%) din acest punct de vedere. Cele două state se află la egalitate cu Portugalia și depășesc cu 9% Grecia, țări care fac parte din zona euro și au economii care au revenit cu greu din recesiunea provocată de datorii.

Atena chiar a fost aproape să iasă din zona euro, dar a reușit să își redreseze financiar prin măsurile impuse de Fondul Monetar Internațional, Comisia Eu­ropeană şi Banca Mondială. Cele trei instituții internaționale au fost conside­rate inumane, ținând cont că în acea criză, rata şomaju­lui ajun­sese la 25%. Ținta de deficit din Ungaria este de aproape 4% din PIB, cu 2% mai puțin față de anul trecut. În ceea ce privește țara noastră, deficitul ar trebui să se îndrepte spre un deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2023, față de 5,7% din anul trecut.

Este important de precizat că sala­riul mi­nim pe economie din Grecia este cu mult mai mare față de cel din România. Cel mai mic venit din Grecia este de 800 de euro pe lună, în timp ce în țara noastră salariul minim este de 606 euro, iar în Ungaria 578 de euro. Portugalia are un salariu minim și mai mare, 886 de euro. Pandemia de Cvoid-19, care nu a mai permis Greciei să desfășoare activități turistice, a avut efecte categorice asupra econimiei de la Antena. În ciuda acestui lucru, țara s-a redresat și a ajuns să ocupe unul dintre primele locuri la categoria costurilor de finanțare de pe piețele internaționale.

Indicatorul tradiţional al acestora este yieldul sau randamentul. Yieldul Greciei este în prezent de 4%, după ce în ultimele luni a atins un nivel minim de 3,7%. Acest indicator în privința României este de 7,2% și pentru Ungaria de 8,4%. Este important de precizat cu cât yieldul este mai mare, cu atât crește și costul de finațare și datoria este mai scumpă. Polonia, cea mai mare și stabilă economie din Europa de Est, are un randament de obligațiuni de 5,8%. Aceste lucru înseamnă că Grecia se împrumută mai ieftin față de România, Ungaria și Polonia.

NapocaNews