Toate femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani și domiciliul în oricare din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV, în perioada 06 – 31 martie, in intervalul orar 8.30-20.00, la Unitatea Mobilă de Testare care va fi amplasată la stadionul Cluj Arena.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca va deplasa la Cluj Arena o unitate mobilă, complet echipată și asistată de personal medical specializat, la care se vor efectua testări GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin

Pentru informații suplimentare sau programări, se poate suna la numărul de telefon 0215 277 598, de luni până vineri, între orele 09:00-18:00

Proiect derulat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca cu sprijinul Consiliului Județean Cluj

Ce este HPV?

HPV este un virus care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus (limba engleză) sau  Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp, se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Pentru a depista infecția cu HPV, este important ca femeile să se testeze periodic.

Condiţii de testare

•        Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

•        Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

•        Fără histerectomie totală

•        Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

•        Asigurate sau neasigurate

•        Fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea NV ( CJ, BH, SJ, SM, MM, BN)

Unde se mai realizează teste GRATUITE Babeș-Papanicolaou și HPV

Teste gratuite se realizează la cabinetele partenere ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Lista centrelor este accesibilă pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu secțiunea Programări. 

 Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Radu Ștefan