Energia nucleară este, oficial, istorie în Germania. Sâmbătă, 15 aprilie, țara și-a luat rămas bun de la ultimele trei reactoare nucleare, punctul culminant al unei promisiuni controversate și de lungă durată. Pe ce energie se va baza Germania de acum înainte?

O „dată istorică”

Acesta este sfârșitul a zece ani de tergiversare. La miezul nopții de sâmbătă, 15 aprilie, centralele Isar 2 (sud-est) , Neckarwestheim (sud-est)  și Emsland (nord-vest) au fost deconectate definitiv de la rețeaua electrică. ”Sfârșitul unei ere”, s-a exprimat compania energetică RWE.

”În sfârșit, energia nucleară aparține acum istoriei. Haideți să facem din acest 15 aprilie o zi memorabilă”, a declarat sâmbătă Greenpeace, organizația aflată în fruntea luptei antinucleare. ONG-ul a organizat, de asemenea, o festivitate de adio la emblematica Poartă Brandenburg din Berlin.

Ieșirea din energia nucleară ”vine prea târziu, nu prea devreme”, a declarat Jürgen Trittin, deputat al Partidului Verzilor. 15 aprilie este o ”dată istorică”, a spus el. Este punctul culminant al luptei de zeci de ani a puternicei mișcări germane antinucleare împotriva ”unei tehnologii periculoase, nesustenabile și costisitoare”.

NapocaNews