Distribuie articolul

„Răstigniri” este titlul sugestiv al expoziției de pictură, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în perioada 7-18 aprilie 2023, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Sunt expuse lucrările pe pânză ale artistului Marcel Gheorghe Muntean, cunoscut publicului clujean prin numeroasele expoziții cu tematică iconografică, personale sau în calitate de coordonator al studenților Secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”.

Vernisajul va avea loc marți, 11 aprilie 2023, la ora 14:30, iar intrarea este liberă. Acesta va prilejui și întâlnirea cu pricesnele, specifice Postului Mare, în interpretarea artistului Nicolae Turcu și a grupului de copii „Flori din Apuseni”. Evenimentul încheie o serie de proiecte desfășurate de instituția noastră în Postul Paștelui, cu tematică specifică acestei perioade.

Răstignirea a fost o preocupare constantă a artistului Marcel Muntean, concretizată în prezentarea temei la conferințe, în diverse articole publicate, inclusiv în teza sa de doctorat „Răstignirea în iconografia secolului XX”.

Picturile de mari dimensiuni ale lui Marcel Muntean, realizate timp de 10 ani, au ca punct de pornire răstignirile întâlnite în satele transilvănene și în iconografie. Acestea sunt plasate în curtea sau grădina caselor, la intrarea în cimitire, sau în curțile bisericilor. Cel mai adesea le găsim la răspântii de drumuri, căci aceste intersecții marcau întâlnirea și implicit limitele hotarelor satelor, însoțite uneori de câte o bancă pentru odihnă, sau de o fântână. Peste tot, răstignirile îndeplineau un rol de protecție, veghind satele, spațiul aferent lor și, evident, pe cei ce locuiau sau treceau pe acolo.

Pornind de la filonul tradițional, Marcel Muntean pictează răstigniri prin prisma propriilor trăiri, în limbajul picturii moderne, care nu se axează pe redarea clasică, clară a formei, ci pe transmiterea propriilor stări de spirit ale artistului. Expresia devine mai importantă decât forma, manifestându-se prin culori tari, contraste, linii frânte și ritmul discontinuu, specific abordărilor din zona expresionismului.

Așadar, prin intermediul acestei expoziții, CJCPCT Cluj dorește să susțină ideea că arta din vatra satului rămâne o inepuizabilă sursă de inspirație pentru pictura contemporană și că artiști precum Marcel Muntean se pot manifesta cu ușurință, atât prin expuneri clasice, cât și moderne.

NapocaNews