Distribuie articolul

Teologul Teodor Baconschi a declarat sâmbătă la Prima TV că manualele de religie ar trebui concepute într-o manieră mult mai atractivă pentru tânăra generaţie, totuşi fără să fie ”cool în sensul unei hipsterizări a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică”, conform news.ro.

„Ora de religie în şcoală. E un subiect pentru care aş fi favorabil, dacă ar fi făcut într-o manieră mai puţin Ion Creangă, aşa. Totuşi, copiii din generaţiile actuale sunt bombardaţi informaţional la vârsta când n-au încă discernământ, n-au criterii de selecţie şi ierarhizarea informaţiilor pe care le primesc, nici de evaluare critică a lor, nici de respingere a falsului, dar prin familie, prin prieteni, prin şcoală încep oricum să-şi formeze discernământul. Prin urmare sunt critici. Copiii noştri se maturizează mai repede, prin urmare şi manualele de religie ar trebui să fie nu cool în sensul unei ”hipsterizări” a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică. Nu falsificăm istoria, contextul de arheologie biblică, tot ce ţine de tradiţie în datele ei fundamentale, dar poţi să prezinţi lucrurile în dialogul teologie-ştiinţă (pe care Vaticanul îl organizează în cadrul unei ditamai Academii de decenii întregi), în paralel cu istoria ideilor, în oglindă către alte religii. Poţi să concepi aceste manuale şi să le faci extrem de atractive”, a spus Teodor Baconschi.

Fostul ministru de Externe este de părere că, fără cultură biblică, copiii care intră într-un muzeu de artă europeană riscă să nu înţeleagă nimic.

NapocaNews