Cei 15.000 de profesori care s-au adunat, joi, în fața Guvernului pentru a-și susţine revendicările, au pornit în mars către Palatul Parlamentului. Cadrelor didactice li s-au alăturat și elevi. Circulația pe această arteră din centrul Bucureștiului este blocată în acest moment de manifestanți.

Ei s-au declarat nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului.

Profesorii au strigat „Jos Iohannis!”, iar pe pancarte sunt scrise următoarele mesaje: „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Facturile nu se plătesc cu vocație”.

Mii de profesori protestează joi, 25 mai, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, în a patra zi de grevă în educație. Liderii sindicali au anunţat că, la ora 12.00, greva continuă.

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.

Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor, citat de agerpres.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

Hăncescu a precizat că profesorii nu acceptă ”aceste bonusuri”. ”Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus el.

El a arătat că ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume se referă la examene, responsabil este Guvernul României”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a adăugat liderul FSLI.

Sunt circa 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei, arată g4media.ro.

Marius Nistor a spus, la rândul lui, că ”Guvernul nu a înţeles absolut nimic”.

”Nu pot veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic, oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi”, a mai spus Nistor.

El a precizat că ”este o acţiune de protest pentru demnitate”.

”O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă că fii angajat al sistemului şi că ne vrem o ţară în care nu acceptăm obedienţa şi umilinţa faţă de cei care conduc”, a arătat el.

Marius Nistor a arătat că ”ei ştiu care este situaţia şi trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii lui”.

”Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest”, a anunţat Marius Nistor.

”Nu vorbesc despre îngheţarea anului şcolar, vom decide în momentul în care această acţiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza propunerilor venite din partea Executivului, greva continuă”, a spus Nistor.

Sindicaliștii au mai afirmat că se gândesc la elevi: ”Copiii sunt alături de noi. Noi trebuie să fim un model pentru ei. Ne batem și pentru viitorul lor”.

Ei spun că protestul va continua cât ”e nevoie” și că vor lăsa în piață câte un pix pentru fiecare membru al Guvernului.”

Greva generală a ajuns la stadiul de acțiune ilegală, fiindcă pentru protestul din Piața Victoriei era necesară o autorizație pe care liderii de sindicat nu au solicitat-o, scriu jurnaliștii de la Stiri pe surse. Mai mult, în loc de protest în piață, sindicaliștii i-au îndemnat pe cei prezenți să blocheze traficul în cea mai circulată intersecție a Capitalei, înainte de a pleca spre Parlament.

NapocaNews