Distribuie articolul

Conferința episcopală franceză (CEF) a prezentat un „manual” bazat pe învățătura Bisericii, menit să fie un „instrument” pentru a „deconstrui clișeele” care au alimentat „antiiudaismul creștin”.

Intitulat „Déconstruire l’antijudaïsme chrétien” („Deconstruirea antiiudaismului creștin”), manualul (apărut la editura Le Cerf, în librării joi) își propune să răspundă, în douăzeci de teme împărțite în tot atâtea capitole, la „clișeele care s-au propagat de-a lungul secolelor și care au alimentat sentimente ostile și disprețuitoare față de evrei”, potrivit CEF.


„Nu este vorba de a fi suspicios față de o tabără sau alta”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, părintele Christophe Le Sourt, șeful Serviciului național pentru relații cu iudaismul din cadrul CEF, care a supervizat scrierea cărții. Dar este un „instrument foarte important”, care permite „să se reia prejudecățile obișnuite care se vehiculează”, pe baza învățăturii Bisericii din ultimii 60 de ani, și în special de la Conciliul Vatican II”, a mai spus el.


Printre aceste clișee se numără, de exemplu, ideea că poporul evreu ar fi fost „deicid” (responsabil de moartea lui Iisus). O acuzație care „nu își găsește nicio justificare în Scripturi”, a scris el în manual.


Inițiativa a fost salutată de rabinul-șef al Franței, Haïm Korsia, care în prefață vede în ea, printre altele, „o demonstrație de fraternitate”. „A lupta împotriva antiiudaismului înseamnă, desigur, și a lupta împotriva antisemitismului”.


Manualul, care este însoțit de fișe didactice disponibile pe site-ul CEF, se adresează „catolicilor din toate mediile sociale”, „preoților, seminariștilor, persoanelor care însoțesc tineri în capelaniile sau în mișcările de cercetași” etc., a declarat pentru AFP, Le Sourt.


„Dacă lupta împotriva antiiudaismului și antisemitismului trebuie să implice acte solemne ale autorităților ecleziastice, cum ar fi Conciliul Vatican II sau (…) declarațiile succesive ale episcopatului francez, ea trebuie să acționeze și în inimile și mințile fiecăruia dintre noi”, afirmă Eric de Molins-Beaufort, președintele CEF, care a scris prefața cărții.


Moché Lewin, vicepreședinte al Conferinței Rabinilor Europeni, a sugerat, în cadrul conferinței christian antijudaismdintre instituțiile evreiești, Fonds social juif unifié, ca această carte „să fie tradusă în toate limbile”. (Anima News)

NapocaNews