Expoziţia itinerantă „Noi, Poporul/We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost inaugurată, marţi, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în prezenţa ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, a reprezentanţilor administraţiei locale şi a unui numeros public, titrează Agerpres.


Foto: (c) AGERPRES FOTO


„Suntem onoraţi să participaţi la vernisajul în Cluj al expoziţiei „We The People”, care celebrează relaţiile strânse dintre Statele Unite şi România, ca şi legăturile durabile de prietenie dintre noi. Astă-seară sărbătorim un sfert de secol de Parteneriat Strategic dintre ţările noastre şi drumul parcurs împreună în tot acest timp. Istoria aceasta ne aparţine fiecăruia dintre noi, români şi americani deopotrivă. (…) Expoziţia redă povestea unei prietenii pe care am spus-o şi continuăm să o aducem în faţa unui public de sute de mii de români. Ne bucurăm mult că premierul Ciucă, ministrul de externe Aurescu, fostul preşedinte Constantinescu, secretarul de stat american Blinken şi numeroşi alţi lideri au avut prilejul să o viziteze. Sosirea expoziţiei „We The People” la Cluj are pentru mine o semnificaţie specială. În 2006, am avut onoarea să inaugurez American Corner la Cluj. Pe parcursul mandatului meu ca ataşat cultural la Ambasada Statelor Unite, am revenit la Cluj de multe ori şi am participat la diferite evenimente culturale. American Corner din Cluj a devenit unul dintre cele mai importante centre de schimb cultural şi educaţional ale noastre în România”, a declarat ambasadorul Kathleen Kavalec.


Foto: (c) AGERPRES FOTO


Diplomatul american a spus că în cei 25 de ani de la acest moment istoric, „România a înregistrat progrese remarcabile în consolidarea democraţiei, a devenit un pilon al păcii şi securităţii regionale şi s-a dezvoltat economic pentru prosperitatea tuturor; România de astăzi este un aliat NATO exemplar”.

„România şi-a respectat toate promisiunile – hotărârea de a consolida democraţia în folosul tuturor cetăţenilor ei. La fel şi Statele Unite şi-au respectat promisiunile de a ne sprijini prietenul şi aliatul. Expoziţia pe care o vom vedea astăzi, „We the People”, este un eseu fotografic, care sărbătoreşte şi explorează relaţiile diplomatice, economice, culturale şi de securitate dintre România şi America. Imaginile spun povestea cooperării şi prieteniei noastre şi arată ce pot realiza împreună două mari naţiuni. Titlul expoziţiei „We the People” – Noi, poporul – este inspirat de preambulul veneratei Constituţii americane. Îl folosim pentru a celebra elementul uman, care a făcut posibil tot ceea ce am reuşit împreună”, a subliniat ambasadorul SUA în România.

Foto: (c) MARIUS AVRAM / AGERPRES


La rândul său, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a precizat că şi presa a jucat un rol important în parteneriatul dintre cele două ţări.

„Aşa cum puteţi vedea şi aici, fiecare parte a Parteneriatului Strategic este reprezentată şi implicată. Avem diplomaţia, avem administraţia şi avem şi presa. Pentru că, să recunoaştem, până la urmă, toate aceste demersuri şi toate aceste realizări în cei 25 de ani sunt şi cu ajutorul presei. Presa, atunci când a fost nevoie, a fost şi este alături de statul român”, a afirmat Claudia Nicolae.

Expoziţia fotografică a fost prezentată la Craiova, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca şi urmează să fie deschisă la Constanţa, în perioada 22 iunie – 20 iulie.


Foto: (c) AGERPRES FOTO


Potrivit unei informări a Ambasadei SUA la Bucureşti, expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie şi din Arhiva Fotografică AGERPRES.


Foto: (c) AGERPRES FOTO


De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii la această expoziţie, se mai arată în comunicat.


Foto: (c) AGERPRES FOTO


Evenimentul este organizat de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

NapocaNews