Distribuie articolul

Zi de sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici. Inălțarea Domnului se prăznuiește la 40 de zile după Înviere. Dar este și Ziua Memoriei, dedicată celor care au trecut prin închisorile și deportările comuniste și a celor care au luptat împotriva regimului totalitar. La Sighet a fost marcată și împlinirea a 30 de ani de la înființarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

În fiecare an, de Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, Memorialul din Sighet e loc de întâlnire și aducere aminte pentru că acolo, această zi este declarată Ziua Memoriei. Anul acesta este an jubiliar.

Nicoleta Cherecheșiu, corespondent TVR: Acum 30 de ani, ruinele fostei închisori din Sighet au fost preluate de Fundația Academia Civică și astfel a început transformarea în Memorialul care e astăzi.

Celulele foștilor deținuți politic au devenit de atunci spații expoziționale, care îi emoționează pe toți cei care vin să le vadă. Mulți dintre vizitatori sunt urmașii celor care au murit acolo.

Violeta Peptea Hașu este fiica unui partizan care a luptat în Munții Făgărașului, unde a stat cinci ani. A murit, până la urmă, executat în închisoare, în 1957.

Violeta Peptea Hașu, fiica unui partizan condamnat la moarte şi executat: Au luptat cu Securitatea. Unul dintre ei i-a trădat. Au spus că le fac pașapoarte la toți și pleacă în Grecia. Ani de zile am trăit cu speranța că vine din Grecia un semn. Eu nu l-am cunoscut, că aveam 3 ani când a plecat.

La Sighet au fost închiși și uciși 54 de reprezentanți ai elitei politice interbelice.

Gheorghe Bârlea, primul director al Memorialului: Până acum au trecut prin Memorial 2,5 milioane de vizitatori. Un lucru impresionant.

Ana Blandiana, preşedinte Fundaţia Academia Civică: Deviza Memorialului a fost Memoria ca formă de justiție. Memoria care trebuie să înlocuiască judecata care nu a existat. Și care numai Dumnezeu știe dacă va exista.

NapocaNews