Inteligenţa artificială este noul câmp de luptă pentru giganţii internetului. Chatbot-urile stârnesc deja controverse şi creează mari probleme atunci când vine vorba despre securitate cibernetică. O spun, în cor, specialiştii de top din Israel cu care Antena 3 CNN a vorbit în exclusivitate.
Inteligența artificială poate fi utilizată în mod neetic sau chiar dăunător. De exemplu, sistemele AI pot fi utilizate pentru a controla sau a supraveghea oamenii, fără a fi la rândul ei să fie supravegheată sau să aibă obligații de transparență.
Acest lucru poate duce la abuzuri ale drepturilor si libertăților cetățenilor, precum și la manipularea informațiilor si a deciziilor luate de aceștia.
„În numele digitalizării importăm multe sisteme critice. Nimeni nu s-a gândit la securitatea acelor sisteme. Recunoașterea facială, mașinile inteligente sunt sisteme de care poate depinde viața noastră şi nimănui nu-i pasă de securitatea cibernetică”, a afirmat Oleg Brodt, CIO Ben Gurion Cyber Labs.
Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au testat securitatea aplicațiilor şi au reuşit să implanteze tumori în timp real în radiografii, să intre în sistemul mașinilor autonome să le determine să ignore semnele rutiere şi chiar să păcălească recunoașterea facială.
„Mereu trebuie să fim în alertă cu privire la asta: atacatorii investesc în inovaţie pentru că merită banii dacă sunt în organizaţii criminale ca să-şi atingă scopurile.
Ar putea să devină chiar o prioritate naţională pentru state să facă investiții în inteligența artificială pentru că poţi să o foloseşti să faci şi mult bine, să ajuţi cetăţenii”. Udi Mokadi, CEO CyberArk.
Inteligența artificială poate fi utilizata pentru a distribui informații false sau periculoase prin intermediul rețelelor sociale si a platformelor de căutare. Acest lucru poate duce la răspândirea de teorii ale conspirației si a informațiilor false, precum si la creșterea polarizării si a tensiunilor sociale.
Marele șahist rus Garry Kasparov este unul dintre marii fani ai inteligenței artificiale. Spune că se pot deschide noi orizonturi în știință, dar că există și pericole dacă sunt implicați oameni cu intenții rele.
În vârstă de 60 de ani, Kasparov a explicat pentru GSP că vede inteligența artificială ca pe o unealtă, nu ca pe un pericol intrinsec. Prezent la București pentru Superbet Chess Classic, cea mai importantă competiție de șah jucată în România după Revoluție, Kasparov a dezvoltat ideea.
NapocaNews