Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război ucraineni din minoritatea maghiară, ca „gest” al Bisericii ortodoxe ruse, a confirmat vineri vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de EFE și preluat de Agerpres.

Prizonierii de război sunt originari din Transcarpatia, vestul Ucrainei, zonă care se învecinează cu Ungaria, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen și Biserica Ortodoxă Rusă, care a declarat că a ajutat la eliberarea acestora.

„Aceasta este datoria mea umană și patriotică, am adus înapoi de la Moscova 11 prizonieri de război originari din Transcarpatia”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui Semjen.

Guvernul premierului Viktor Orban sprijină de mai mult timp Biserica Ortodoxă Rusă din Ungaria și a blocat propunerile altor state UE de a impune sancțiuni împotriva șefului Bisericii de la Moscova, Patriarhul Kirill.

Într-o declarație postată joi seara pe site-ul Patriarhiei de la Moscova se precizează că „la cererea părții ungare, un grup de prizonieri de război ucraineni originari din Transcarpatia a fost transferat în Ungaria”.

Solicitat să comenteze vineri dimineața, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat pentru Reuters că informația este o „știre falsă”. Ulterior, acesta nu a mai putut fi contactat de agenția de presă pentru alte comentarii.

Nu este clar ce a cauzat aparenta confuzie în cadrul guvernului ungar, precizează Reuters.

Românii din Ucraina luptă sau mor contracra rușilor.

NapocaNews