Spitalul Regional de Urgență din Cluj a fost promis de toate guvernele României din ultimii 15 ani, însă până acum nu s-a săpat nici măcar un șanț. Spitalul va fi absolut gigant. Va avea 849 de paturi, care pot fi extinse până la 1.600, în cazul unor pandemii.
Suprafața desfășurată va fi a doua cea mai mare din România, după Casa Poporului, care ar fi, conform World Records Academy, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.
Potrivit proiectului , suprafața totală construită va fi de 176.638 mp, va avea 1.400 de locuri de parcare, iar în proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. Spre comparație, Casa Poporului are 330.000 mp suprafață desfășurată.
Valoarea Spitalului Regional de Urgență a ajuns la 688 de milioane de euro, cu 110 milioane de euro mai mult decât se estima în urmă cu câteva luni. Întrebarea care se pune este cu cât va mai crește prețul până în 2027, anul când ar trebui finalizate lucrările, ținând cont că inflația umflă de la o lună la alta costul materialelor de construcții.
Adrian Popa, președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cel care se ocupă de acest proiect, nu are nici el un răspuns, însă estimează că imobilul ar trebui finalizat în cel mult patru ani. Un alt amănunt notabil este că se estimează că anual vor exista costuri de întreținere de 91 de milioane de euro.
Altfel, spitalul va beneficia de un heliport și va avea 22 de săli de operație și 4 săli de nașteri, iar forța de muncă estimată va fi de 3.100 de angajați
NapocaNews