Microplasticul sau plasticul invizibil este un poluant de temut care poate ajunge ușor la oameni, prin consumul de peşte. E prezent chiar și în apele din zonele de munte. O dovedește un studiu făcut în premieră în țara noastră pe un lac de acumulare din Buzău. Datele arată că avem nevoie de legi mai bune, astfel încât lacurile, râurile, mările și oceanele să nu mai fie atât de poluate, titrează TVR.ro.

Timp de 3 ani, biologi ai Direcției Apele Române Buzău – Ialomița, au prelevat probe din apă și din sedimentele din lacul de acumulare Siriu.

ALINA CONSTANTIN, biolog, ABA Buzău Ialomiţa: Am încercat să corelăm perioada de inundații cu plasticul găsit și, într-adevăr, se corelează cu perioadele de viituri care transportă materialele de plastic.

În 19 probe de apă și sediment, biologii au găsit 4 mii de particule de plastic.

OANA RISTEA, biolog, ABA Buzău Ialomiţa: 19 la sută din deșeurile colectate au fost de plastic, deșeuri din tacâmuri de unică folosință.

Sunt însă particule mici, greu de văzut cu ochiul liber, asupra cărora au insistat în cercetare biologii buzoieni.

ANTONIA IONIŢĂ, corespondent TVR: Microplasticele sunt fragmente de plastic mai mici de 5 ml. Ajung în ape și sunt ingerate ușor de animale și astfel ajung și la noi prin consum.

Proiectul Protect Stream 4 Sea e finanțat de Uniunea Europeană și urmărește protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră.

Coordonator al proiectului este Universitatea Internațională Elenă. Cercetătorii greci spun că fiecare din cele 5 țări participante a studiat un anume poluant, România fiind singura care a cercetat microplasticul.

George Zaimes, coordonator proiect Universitatea Internațională Elenă, Grecia: Aduce informaţii foarte importante, pentru că putem vedea tot mai mult la ştiri că microplasticul este o problemă serioasă de mediu şi dacă nu luăm măsuri vor fi consecinţe severe, pe care le vom vedea în viitor.

Scopul studiilor este îmbunătățirea legislației de protecție a mediului în asa fel încât sa se reducă poluarea apelor.

NapocaNews