Distribuie articolul

”Încălzirea globală” e de vină? Turiștii care s-au dus pe litoral în această perioadă au sesizat că apa Mării Negre este foarte rece, lucru ciudat pentru perioada lunii și pentru temperaturile afișate de termometre.

Ei bine, acest lucru este cât se poate de posibil, iar apa poate deveni peste noapte ”rece ca gheața” din cauza fenomenului de upwelling care duce la scăderea temperaturilor cu circa 10 grade Celsius.

”27 – 30 Iulie

Marea Neagră rece ca „gheața”‼️

Ca urmare a fenomenului de „upwelling”, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie. Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării”, a scris pe Facebook Meteoplus.

În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.

NapocaNews