Am avut bucuria să particip, în perioada 10-15 iulie, la cea de-a 55-a ediție a „Săptămânii Internaționale a Culturii Române” de la Câmpul Românesc de lângă Hamilton – Canada, în provincia Ontario. Aici, de mai bine de 45 de ani românii din toată lumea se întâlnesc în fiecare vară pentru a-și afirma și sărbători identitatea. Are suprafața unei mici localități (25 de hectare de teren parțial împădurit, străbătut de un râu străjuit de sălcii pletoase) și e aranjat astfel încît să poată găzdui fastuoasa celebrare a celei mai importante manifestări culturale a românilor de pretutindeni.
Acel spațiu a fost pentru mine o revelație, sugerându-mi asemănarea cu Lunca de la Mircești, așa cum a descris-o Vasile Alecsandri.
A fost pentru prima data, în ultimii 10-15 ani, când am putut să mă bucur din plin de această manifestație culturală la cel mai înalt nivel a românilor de pretutindeni, participând eu însumi cu o conferință medicală despre componenta biomecanică a terapiilor, predecesoare a componentei biochimice, ambele fiind responsabile de funcționalitatea corpului omenesc. Conferința a avut un succes peste așteptări, audiența solicitându-mi să mai susțin una (ceea ce, din lipsă de timp, nu am putut onora, dar am promis-o pentru anul viitor).Am avut bucuria să cunosc, la Câmpul Românesc, personalități de care nu știam sau pe care nu credeam că le voi întâlni. Una dintre aceste personalități a fost vestitul cântăreț din adolescența mea, Sergiu Cioiu (cetățean canadian acum), pe care l-am descoperit mai viguros și mai cizelat decât în anii 1970, când interpreta, cu un success enorm, „Cântecul vântului”. L-am mai cunoscut pe Alex Cetățeanu din Montreal (originar din Drăgășani), fin cunoscător al tehnologiei cibernetice, dar și scriitor de înaltă ținută.
M-a încântat și scriitoarea Mihaela Albu (venită la Câmpul Românesc tocmai din Craiova), prin înaltul său nivel intelectual și cunoștințele profunde despre diaspora românească. Mi-au mai sporit bucuria acestei neașteptate sărbători sufletești, scriitorul româno-american Mircea Bartan, care a conferențiat despre poeții Vasile Posteucă și Aron Cotruș, apoi Ștefan Străjeri, care a ținut o conferință impresionantă despre diaspora românească din Canada și SUA, epigramistul Sorin Olariu, părintele poet Dumitru Ichim, minunata moderatoare Milena Lițoiu, Rodica Gîrleanu Costea, cu prelegerea ei despre poetul, filosoful și matematicianul Ion Barbu, Marian Costache din Montreal, IT-ist și specialist în istoria exilului românesc ș.a.
A fost, cum spuneam, o revelație. Aștept deja, cu mare nerăbdare și emoție, următoarea ediție a Săptămânii Internaționale a Culturii Române de la Câmpul Românesc, la care voi pregăti mai multe conferințe despre cauzele stresului și îmbolnăvirii, cum să le evităm și cum să redevenim sănătoși.Profit de acest moment ca să lansez o invitație tuturor românilor de pretutindeni care mai vibrează românește și care au ceva important de spus conaționalilor lor de pretutindeni (sau care, pur și simplu, vor doar să se bucure românește), să vină la Câmpul Românesc, la anul, la cea mai importantă manifestare culturală a românilor de pretutindeni.
Dr. Cristian Răchitan
(Sursa Facebook)