Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, solicită demisia ministrului de Externe Luminița Odobescu și schimbarea ambasadorului de la Budapesta, Gabriel Şopandă, susținând că România a semnat o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, care sâmbătă a organizat marșul Budapest Pride.

„Este pentru prima oară când România semnează o astfel de declarație, și nu oricum, ci pe ascuns. Opinia publică nu a aflat decât la câteva zile distanță despre această decizie. Ministerul Afacerilor Externe a depășit astfel o linie roșie, pentru că a acționat conspirativ și nu a ținut cont de identitatea, tradițiile și valorile moral-creștine ale românilor. În toate sondajele de opinie, românii se opun recunoașterii acestei ideologii, așadar, Ministerul Afacerilor Externe a acționat împotriva intereselor naționale ale României. Cer public demisia ministrului de Externe Luminița Odobescu și schimbarea ambasadorului român de la Budapesta, care putea să aibă demnitatea să spună „nu, nu sunt de acord cu așa ceva” și să ceară retragerea sa de la post. Nu a făcut-o”, a declarat Claudiu Târziu, citat într-un comunicat de presă al formațiunii.

Conform comunicatului, prin intermediul ambasadei de la Budapesta, România a fost una dintre țările care au semnat „Declarația comună ocazionată de a 28-a ediție a Festivalului Pride” din capitala Ungariei.

„În timp ce Polonia, aliat al SUA, nu a semnat această declarație care ar fi incriminat-o, România a semnat un text prin care se incriminează singură.

Astfel, reprezentanții României au semnat un text care incriminează majoritatea celor pe care pretind că-i reprezintă, dat fiind că toate cercetările sociologice arată că românii susțin căsătoria între un bărbat și o femeie, precum și faptul că un copil nu poate avea decât o mamă și un tată, nu altfel de combinații”, mai spune AUR.