După Teodor Baconski si Lucian Mândruță, iată că Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al patriarhiei Române, a postat un text pe Facebook în care concluzionează care sunt elementele ce compun cu adevărat „Calea” integrării reale în Biserică, cu aluzii la părintele Calistrat.

„Teologia creștină reală nu e flecară și financiară, ci apofatică și trinitară.

Din fericire, spiritul autentic creștin și Ortodoxia nu se recunosc deloc în răstite excese pseudo-teologice.

Teologia apofatică a darului nu are nicio legătură cu guraliva „teologie” a ochiului diavolului, singura care poate fi probabil prestată rentabil și oricât de forestier.

Derapajele stridente de la calea generoasei îngăduințe creștine, smereniei lucide și discreției înțelepte, compromit nedrept în percepția imediată, fie și temporar, inclusiv imaginea de ansamblu a Bisericii, nu doar a celor ce le comit.

Problema cea mai gravă e constituită însă de rudimentara, falsa și la fel de nedreapta înțelegere a Bisericii și a creștinismului însuși de către foarte mulți creștini.

Această problemă a devenit din păcate demult insolubilă (în sensul lămuririi tuturor) și a provocat în timp meditațiile îngrijorate, dar fertile ale unor oameni lucizi care au profețit, scris și avertizat în modernitatea noastră târzie asupra posibilului „sfârșit al creștinătății”, care, desigur, nu înseamnă sfârșitul lumii, al Bisericii sau al prezenței lui Dumnezeu în mijlocul nostru.

În acest context, efortul personal, alegerea cunoașterii și trăirii oricât de firave a Evangheliei, implicarea însoțită de renunțări în rafinarea relației noastre cu ceilalți, slujirea discretă a binelui lor, mărturisirea Adevărului, oricâte costuri ar implica ea, deschiderea ușii lui Hristos în viața noastră, acestea și altele asemenea (nu și zeciuiala, desigur) compun „Calea” integrării reale în Biserică, adevărata comunitate de credință, speranță și dragoste.

Firește, nu e cea mai ușoară cale. Dar merită urmată“, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

Părintele Calistrat a sugerat anterior că tinerii căsătoriți ar trebui să dea 10% din darul de nuntă către Biserică, pentru a-L cinsti pe Dumnezeu.Acuzatia a fost ruptă din context.

NapocaNews