Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a încetat din viață la vârsta de 100 de ani.

”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.

Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi.”, anunță Universitatea Ecologică.

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

La ceremonia desfășurată la Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române au luat cuvântul și l-au lăudat pe Stolnici președintele Academiei – Ioan Aurel Pop, ministrul Culturii – Raluca Turcan, fostul președinte PNL Valeriu Stoica, precum și un reprezentant al Patriarhiei Române.

NapocaNews