Distribuie articolul

De praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, duminică 6 august 2023, altarul de vară a bisericii militare din Dej și-a serbat hramul. Din încredințarea Înaltprasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de aici de Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de slujitori, titrează Radio Renașterea.

Vorbind despre praznicul „Schimbării la Față a Domnului”, părintele exarh a subliniat faptul că extazul pe care l-au avut apostolii în prejma Mântuitorului și a celor doi Proroci ai Vechiului Testament, este starea pe care o vom avea și noi în Împărăția lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sfântul Nectarie” din Dej, iar la chinonic interpreții de muzica populară Ioana Breda Morar și Ioan Dordoi au interpretat pricesne.

Primarul Dejului ing. Costan Morar: „Părintele Dumitru a fost alături de noi la momentele importante ale comunității dejene.”

Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej

După oficierea Sfintei Liturghii, părintelui Arhim. Dr. Dumitru Cobzaru i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Dej. Primarul orașului, ing. Costan Morar, a precizat că distincția oferită este un plus de valoare adusă comunității din Dej și este oferită personalităților care crează o imagine pozitivă și onorează comunitatea.

De-a lungul timpului, administrația publică locală a oferit această distincție oamenilor care s-au remarcat pe plan cultural, religios, militar și educațional. Pe plan religios, distincția a fost oferită regretatului Mitropolit Bartolomeu, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, iar astăzi oferim această distincție Preacuviosului Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, în semn de respect pentru activitatea dânsului de promovare a orașului nostru. Părintele a fost, după cum am simțit cu toții, alături de noi la nenumărate slujbele religioase, unde ne-a vorbit, de fiecare dată, cu mult har, cu multă dăruire și cu multă dragoste. Datorită cuvintelor sale, mulți oameni s-au apropiat mai mult de Biserică și mai ales de această capelă militară. Părintele a fost alături de noi și la momentele importante ale comunității dejene: Ziua Drapelului Național, Ziua Națională, Ziua Armatei. Învățăturile moral-creștine, transmise de părintele în cazul nostru, sunt pilonul de rezistență a unei comunități și ne transmit respectul pentru semenii noștri, pentru înaintașii noștri și pentru toată comunitatea în care trăimAșadar, conferim titlul de Cetățean de Onoare părintelui Arhim. Dumitru Cobzaru pentru deosebita implicare în viața duhovnicească, social-filantropică și culturală a locuitorilor Municipiului Dej.”

Colonel Ioan Munteanu: „Părintele Cobzaru a cultivat în rândul militarilor adevăratele virtuți: credința, onoarea și dragostea față de patrie.”

Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej

Comandantul garnizoanei din Dej, colonelul Ioan Munteanu, l-a felicitat pe Arhimandritul Dumitru Cobzaru în numele tuturor militarilor din garnizoană:

Țin să îi mulțumesc domnului primar pentru faptul că a ales ca loc de desfășurare a acestui important eveniment biserica militară a Garnizoanei Dej,  loc unde, în urmă cu 24 de ani, Părintele Cobzaru a fost primul preot militar al acestei garnizoane. În acest răstimp a primit misiuni importante, printre care aceea de a cultiva în rândul militarilor adevăratele virtuți: credința onoarea și dragostea față de patrie. Și, pe toate acestea, părintele a reușit să le facă.”

Pr. Ioan Buftea, protopopul Dejului: „Cu multe daruri l-a înzestrat Dumnezeu pe părintele, toate sunt mari. Însă, darul de a fi părinte duhovnicesc cred că le întrece pe toate”.

Protopopul de Dej, Pr. Ioan Buftea a vorbit despre calitatea de părinte duhovnicesc a părintelui Dumitru, care a reușit prin dragoste și cuvinte înțelepte să își apropie foarte mulți credincioși care i-au devenit fii duhovnicești:

„Zicem și noi plini de bucurie și de emoție: Doamne bine ne este nouă să fim aici. S-au spus lucruri frumoase despre omul lui Dumnezeu, părintele Dumitru, exarhul nostru. Cu multe daruri l-a înzestrat Dumnezeu pe părintele, toate sunt mari. Însă darul de a fi părinte duhovnicesc cred că le întrece pe toate. Da, părintele Dumitru este un adevărat părinte pentru mii de fii duhovnicești, oameni care au recunoscut public că sunt astăzi ceea ce sunt și datorită părintelui duhovnicesc, Dumitru Arhimandritul: preot la capela militară din Dej, stareț la Nicula, duhovnic la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Slavă Cerului că avem părinți duhovnicești, slavă Cerului că îl avem pe Părintele Dumitru aproape de noi.”

Cetățeanul de Onoare al Municipiului Dej, Arhim Dumitru Cobzaru, a mulțumit tuturor celor care au avut un rol important în formarea sa ca om, ca preot și ca duhovnic: ierarhi, preoți, colaboratori din rândul armatei, familiei și fiilor duhovnicești.

Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej
Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej
Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej
Arhim. Dumitru Cobzaru,„Cetățean de Onoare” al Municipiului Dej

Arhim. Dumitru Cobzaru a fost primul preot militar al Garnizoanei Dej, în perioada 1999-2000, perioadă în care a înființat capela unității. De atunci, părintele exarh a rămas în legătură strânsă cu creștinii din Dej, participând la principalele evenimente din localitate.

NapocaNews