este nefiresc. Ceartă între IPS Teodosie și profesorul Adrian Papahagi din Cluj-Napoca. După ce s-au contrat pe data Paștelui, acum Papahagi îi urează lui Teodosie să nu mai prindă ”Paștele viitor ca ierarh”. În replică, Teodosie susține că Adrian Papahagi nu a avut ”tăria morală” să reziste unei povești cu o clarvăzătoare care ar fi activat în zona Arhiepiscopiei Tomisului.

”Asta mai lipsea la Tomis: „clarvăzătoare” în loc de Hristos.

Mi-e și milă de Pr. Tănăsescu, obligat să combată și să ironizeze oameni onorabili, știind perfect ce mizerie apără și ocultează. Și-a recăpătat libertatea; sper să-și recapete și demnitatea.

În fine, sper că Pr. Teodosie nu prinde Paștele viitor ca ierarh. Ar fi benefic pentru Biserică, care scapă de un personaj smintitor, pentru națiune, care scapă de un putinist, și pentru el, care astfel își mărește șansele de mântuire prin penitență și ascultare la o mănăstire.”, scrie Adrian Papahagi.

Replica lui IPS Teodosie

”În contextul tulburărilor generate de afirmațiile domnului Adrian Papahagi, exprimate pe pagina sa de Facebook și preluate de publicația Dobrogea Live , Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Regretăm violența discursivă a domnului Adrian Papahagi, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, proferată în mai multe rânduri la adresa Arhiepiscopului Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

2. În ceea ce privește psihoza creată în jurul „clarvăzătoarei” de la Tomis (o ficțiune născută pe marginea unei discuții cu caracter privat, înregistrate și prelucrate ilegal), Arhiepiscopia Tomisului consideră cel puțin hilar faptul că un cercetător de talia profesorului Adrian Papahagi nu a avut, îndeajuns, tăria morală și spiritul critic de a-i rezista.

3. Caracterizărilor de natură jignitoare, precum și „speranței” că „Pr. Teodosie nu mai prinde Paștele viitor ca ierarh” (apreciată de noi ca fiind cu potențial de a crea temere persoanei vizate), exprimate de domnul Papahagi în postarea din Ajunul marii sărbători a Schimbării la Față, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie le răspunde prin iertarea creștină și speranța că, atât domnul Adrian Papahagi cât și Înaltpreasfinția sa, vor prinde multe sărbători ale Învierii Domnului, cu sănătate și putere de muncă, în slujba Bisericii și a națiunii.”, arată un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

NapocaNews