Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, care este și medic la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, a afirmat că subiectul fuziunii universităților clujene nu este unul închis în condițiile în care niciuna dintre aceste instituții nu este proprietatea conducerii. El anunță că va organiza și o dezbatere pe această temă.

Reacția sa vine după ce UBB a fost exclusă din Top 1000 în clasamentul Shanghai al celor mai bune universități din lume.

„Nu cred că vreo universitate este proprietatea nici măcar a structurii de conducere actuale, este o universitate a României, toate sunt universități publice susținute de statul român. Cu alte cuvinte, cred că statul român în acest moment trebuie să hotărască foarte clar dacă își dorește acest lucru.

Și sigur că universitățile sunt formate din oameni, nu cred în catedrale fără credincioși sau în universități fără cadre didactice și studenți, dar în măsura în care și unii și alții sunt informații și părinții studenților sunt informați și știu ce ar putea să obțină, cred că lucrurile ar sta un pic diferit”, a spus deputatul clujean la o emisiune la Buzznews.ro.

Acesta a precizat că există grupuri în universități care doresc reformarea instituțiilor și care invocă modul în care se iau deciziile și modalitățile de construcție a unor departamente sau facultăți.

Rectorul UBB, Daniel David, analiza motivul eliminării din clasamentul Shanghai a singurei universități românești precizând că , Universitatea Babeș-Bolyai, și sugera că dacă UMF Cluj și UBB ar fi fuzionat după Revoluție construcția rezultată ar fi ocupat un loc consolidat în acest clasament.

Deputatul Achimaș-Cadariu susține însă că viitorii medici ar putea fi pregătiți mai bine.

„Pregătim infinit prea mulți, și asta e dovedit în raport cu alte universități din orașe cu număr de paturi similare în spitale. Cred că pentru a avea niște absolvenți de bună calitate ar trebui să pregătim la UMF Cluj maximum 100-150 pe an în orașul acesta și să îi și reținem.

(…) Da, sigur, își găsesc inserție pe piața muncii…E o falsă chestiune, atâta vreme cât îi trimitem peste graniță și nu facem o reformă a sistemului și păstrăm tot felul de spitălașe în care mor oameni de-a dreptul în loc să îi aducem pe majoritatea absolvenților în centrele mari, unde putem dezvolta sau putem menține cât de cât un standard de calitate.

Până la urmă, sigur, în preclinic putem să ținem cursuri în amfiteatre de mii de oameni dar atunci când vine vorba de formarea clinică, aceasta se petrece în mod direct la patul bolnavului și pentru asta trebuie într-adevăr să fi văzut pacienți în viața asta ca să înțelegi despre ce e vorba.

Eu cred că e un moment în care ar trebui să discutăm foarte deschis, nu universitățile ca business-uri, ci, în în virtutea esenței lor și a ceea ce ar trebui să producă în realitate.

Atâta vreme cât o gravidă își pierde viața pentru că așteaptă un medic să vină de undeva, e foarte bolnav acest sistem. E un caz la Botoșani, un caz la Urziceni, nu contează orașul, cert este că greșim undeva foarte, foarte serios.

Sigur că postrevoluționar ne-am orientat către business-uri de succes, dar universitatea, dincolo de componenta de intrări-ieșiri, are și cu totul și cu totul altceva: e vorba de educație reală și e vorba de cunoaștere. Deci lucrurile sunt mult mai complexe decât atât și ele necesită cu siguranță o dezbatere cu toți actorii implicați”, a mai spus profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Propune o dezbatere

Deputatul Achimaș-Cadariu s-a angajat să inițieze chiar el această dezbatere publică pe tema fuziunii universităților clujene.

„Obiectivul nu este de a face fuziuni cu de-a sila și de a nu obține nimic. Scopul este de a obține instituții care într-adevăr să producă ceva, să producă cunoaștere, să producă educație spre binele cetățenilor din România. Cum o să realizăm asta, este subiectul unei dezbateri. Modele avem și cred că trebuie să pornim de la modelele de succes existente.

Dacă Szeged şi Novi Sad sunt acolo în clasament, cred că și orașul nostru, care este un oraș ambițios, care s-a dezvoltat într-un mod special în ultimele decenii și se definește veșnic prin universități și spitale, poate fi”, a explicat Patriciu Achimaș-Cadariu.

Radu Ștefan