Mediul de afaceri care plătește cu regularitate toate taxele, impozitele și contribuțiile a înțeles de mult că sectoarele economice care au primit scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente nu le-au primit pentru că cineva a făcut vreo analiză strategică de substanță, ci pentru că politicienii care le-au propus și aprobat sunt apropiați ai acestor sectoare. S-a întâmplat ceea ce era previzibil, acordarea acestor bonificații a perturbat dramatic economia, a creat discriminări, abuzuri, distorsiuni, inegalități, așteptări și mai mari și, nu în ultimul rând, un efect devastator de diminuare a veniturilor bugetare.

Politicienii trebuie fie responsabili și să retragă de urgență scutirile, facilitățile, schemele de ajutor și alte stimulente și să aducă imediat toate sectoarele economice la momentul zero, în care tot mediul de afaceri plătește aceleași taxe, impozite și contribuții. Dacă România își mai permite să plătească astfel de bonificații, ele trebuie acordate strict pe baza unei strategii naționale care să demonstreze că un sector economic returnează în maximum 10 ani, prin valoarea adăugată pe care o produce, sumele primite drept scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente.

Dacă în continuare politicienii au un impuls de a mai da scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente, atunci să le dea pentru a reface populația României, care este pe o traiectorie de extincție. Au pierit 1 milion de români în ultimii 3 ani, avem un spor negativ al populației, pleacă anual cel puțin 50 de mii de români din țară și, începând cu 2032, se pensionează peste 3,5 milioane de „decreței’. Așadar, iată o propunere pentru politicieni: 50% scutire pe viață din dările către stat pentru mămicile care nasc al doilea copil și 100% scutire pe viață din dările către stat pentru mămicile care nasc al treilea copil.

NapocaNews