Facturile consumatorilor finali de energie electrică din România, deopotrivă casnici și noncasnici, ar putea fi încărcate de la 1 ianuarie anul viitor cu o nouă subvenție, destinată producătorilor de energie regenerabilă, pe lângă cea existentă bine-cunoscută, reprezentată de certificatele verzi. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Aceasta deoarece este pregătită o nouă schemă de sprijin pentru investitorii în unități de producție de energie regenerabilă, prin așa-numitele ″contracte pentru diferență″ (CfD). Primele demersuri în acest sens au fost făcute de către autorități încă din 2016, iar în 2019 a fost finalizat un prim studiu pe această temă, anunță site-ul profit.ro.

Schema este menită să asigure constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Astfel, în esență, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat „preț de exercitare”, preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul este obligat să returneze diferența.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

NapocaNews