Ziarul proguvernamental Israel Hayom a publicat un interviu cu liderul AUR, George Simion, cu titlul: „Memoria Holocaustului nu face parte din jocul politic: Un politicianul român de dreapta, de 36 de ani, face valuri”.

„Puteți conta pe prietenia noastră cu Israel dacă există relații corecte între noi”, spune George Simion, șeful partidului naționalist AUR, într-un interviu exclusiv.

George Simion este unul dintre cele mai cunoscute nume din politica românească în acest moment. Politicianul în vârstă de 36 de ani și-a fondat fracțiunea de dreapta Alianța pentru Unirea Românilor în urmă cu doar trei ani și jumătate, dar este deja considerat o amenințare majoră înaintea alegerilor pentru președinție, Camera Deputaților, autoritățile municipale. și Parlamentul European, care va avea loc în 2024.

La alegerile generale anterioare, care s-au desfășurat la aproximativ un an și jumătate de la înființarea AUR, partidul a primit o zecime din toate locurile în parlament, devenind a patra fracțiune ca mărime.

România suferă de instabilitate politică cronică, având 11 guverne în ultimul deceniu, în principal din cauza unei hărți politice divizate, a afacerilor, a scandalurilor, precum și a unei situații economice dificile. Cea mai puternică fracțiune din țară este în continuare Partidul Social Democrat, membru al național-liberalilor, al doilea ca mărime din parlament. Rotația între șefii de partide, care a fost amânată din cauza valurilor de proteste și greve ale profesorilor din țară, a avut loc în această săptămână și, în ciuda retragerii unuia dintre partidele de coaliție, noul guvern a câștigat încrederea celor 290 de persoane. din 465 de membri ai parlamentului.

Cele patru principii de bază ale AUR sunt familia, națiunea, creștinismul și libertatea. În spatele biroului lui Simion, o fereastră a fost concepută ca o hartă a României Mari, care include și Moldova, și într-adevăr fracțiunea pledează pentru unirea celor două națiuni așa cum a fost odinioară sub Regatul României. Acesta, printre altele, este motivul pentru care Simion și AUR sunt pretinși de oponenții lor ca fiind neofasciști și pro-rusi.

AUR se definește drept patriotic și creștin-democrat, urmărește să protejeze drepturile românilor, prețuiește religia și se opune „ideologiei de gen” și avortului.

Fracțiunea încearcă în prezent să fie acceptată în rândurile Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, o fracțiune a partidelor europene de dreapta conduse în prezent de premierul Italiei Giorgia Meloni, iar din moment ce mass-media din România este mobilizată în mare parte de partea instituția politică, partidul a făcut din rețelele sociale principalul mijloc de transmitere a mesajelor.

Simion, „un tip din capota” care și-a cultivat o imagine de politician sincer și onest, locuiește cu soția sa într-un apartament modest din București și ar dona 90% din salariu în fiecare lună unor organizații de caritate.

În politica locală, care este văzută ca fiind coruptă până la capăt, Simion este o schimbare revigorantă. El poate candida la președinție sau poate pune ochii pe premier.

Pierderea României

Oponenții politici ai lui Simion spun că el și partidul său sunt asemănători ideologic cu regimul antisemit al dictatorului fostului prim-ministru al României Ion Antonescu și aliații săi, așa-numiții „legionarii” din Garda de Fier care a fost răspunzător de moartea evreilor români în timpul Holocaustul. Aproximativ 400.000 de evrei români au fost uciși de colaboratorii naziști în România și în zonele aflate sub controlul acesteia.

României i-a luat mult timp să-și asume responsabilitatea pentru crimele sale împotriva evreilor, care au continuat și sub regimul comunist. În ciuda acuzațiilor la adresa lui Simion, acesta nu are antecedente de remarci antisemite și are grijă să scoată din rândurile partidului său orice ales cu comportament extremist. În trecut, el a vizitat Israelul în privat și speră să facă o vizită oficială în curând.

Ierusalimul este încă nesigur despre Simion și AUR, deoarece există și alte partide suverane de dreapta în Europa care devin mai puternice din punct de vedere politic. Într-un interviu exclusiv cu Israel Hayom , Simion a căutat să-și clarifice pozițiile cu privire la evrei, Holocaust și Israel.

Î: Israelienii de origine română sunt adesea încurajați să-și obțină cetățenia română. Și tu și partidul tău ați făcut apel la întoarcerea tuturor românilor în țară. Îi considerați și pe acești români israelieni?

„Desigur. Au fost momente în istoria noastră când eram o țară mare și respectată pe arena internațională. Mulți evrei de origine română ne-au ajutat să câștigăm această recunoaștere. De exemplu, Ana Aslan (biolog și fizician) care a inventat Gerovitalul ( medicament anti-imbatranire), care ajuta foarte mult pentru turismul medical in Romania. Multi evrei care au plecat din Romania in anii 1960 si 1970 sunt dupa parerea mea o mare pierdere pentru noi.Acum abia avem 10.000-20.000 de evrei care locuiesc aici. Am avut legături excelente. Minoritățile ne pot ajuta să devenim o societate mai diversă și mai bogată.”

Î: Te referi la minorități religioase? abo

„La fel ca și naționali. Avem sârbi, maghiari, ucraineni și ruși care au fugit de țar, dar spun că sunt tătari sau turci. E bine că nu suntem singuri. Fiecare popor și națiune are caracteristicile sale. Într-un moment în care eram o țară mare, între cele două războaie mondiale, voi – evreii – ne-ați ajutat.Recent am sărbătorit în parlamentul României 75 de ani de la recunoașterea Statului Israel și instituirea tiwa diplomatice între România și Israel în prezență. al Preşedintelui Knesset” Amir Ohana.

Interesant este că România a fost singura țară comunistă care nu a rupt legăturile cu Israelul după războiul de șase zile din 1967.

Astăzi „există o problemă în legăturile dintre noi, este legată de memoria Holocaustului. Această problemă a fost deturnată de un grup de oameni care caută să facă câștiguri. Acești oameni provoacă multe pagube pentru că suntem un partid care cel mai probabil va fi membru al guvernului în România, și putem fi prieteni cu Israelul dintr-o poziție de putere. Sunt sigur, din tot ceea ce văd pe arena internațională, că Israelul are nevoie de prieteni. În viziunea mea despre viitor, sunt interesat să folosesc în mod corespunzător cei 800.000 de cetățeni israelieni de origine română. Aceasta este o oportunitate de care nu profităm.”

Holocaustul nu ar trebui să facă parte din jocurile politice


Simion nu apreciază bine faptul că unii din România cer ca istoria evreiască și Holocaustul să fie predate în toate liceele ca discipline obligatorii separate – precum limba, istoria și geografia – și chiar au adoptat o lege în acest sens.

„Adevărat, există un număr mic de nebuni aici care susțin că Holocaustul nu a avut loc”, a spus el. „Dar în afară de ei, nimeni în România nu neagă că acesta este unul dintre cele mai teribile evenimente din istoria omenirii.

„Am spus că este de dorit să predăm materia în cadrul orelor de istorie a României pentru că face parte din istoria noastră și așa ar trebui predată. Au împins problema prea departe, astfel încât să fie cursuri separate de evreiesc. istorie și nu cred că asta e bine pe termen lung.

„Astăzi nu avem sentimente antisemite în societatea noastră și trebuie să luptăm pentru ca astfel de sentimente să nu existe. Dușmanii lui Israel răspândesc antisemitismul susținând că sunteți conducătorii lumii. Când mergeți la școală și nu învățați despre istoria României, dar aveți lecții obligatorii despre istoria evreilor, s-ar putea să se contracoace. Mai multe grupuri din România promovează această agendă pentru câștig personal și am auzit acuzații împotriva partidului nostru. Memoria Holocaustului nu ar trebui să facă parte din joc politic în orice împrejurare”.

Î: Recunoașteți responsabilitatea statului român pentru crimele comise împotriva evreilor în al Doilea Război Mondial?

„Nimeni nu neagă. Acesta a fost statul român, chiar dacă era condus de un dictator”.

Î: Au existat pogromuri și legi antievreiești chiar înainte de vremea lui Antonescu, încă din 1938.

„Într-adevăr, a fost o legislație antisemită dusă de regele Carol al II-lea. El a fost dictator, Antonescu a fost dictator, [fostul președinte al României Nicolae] Ceaușescu a fost dictator. Am trăit sub mai multe dictaturi. Au fost atunci probleme etnice și multe antisemite. atitudini în societatea noastră. Din fericire, astăzi nu există astfel de atitudini și trebuie să găsim calea potrivită pentru a preveni reapariția lor”.

Î: Cei care admiră criminali de război precum Antonescu și alți dictatori nu au voie să se alăture partidului dumneavoastră?

Există în România admiratori ai lui Ceauşescu, ai lui Antonescu, ai lui Zelea Codreanu (întemeietorul Gărzii de Fier). Nu-i admir pe niciunul. Dar dacă încercăm să dictăm oamenilor cum să gândească şi să conducă o vânătoare de vrăjitoare, va reînvia trecutul. Partidul nostru a fost înființat în 2019, de sărbătoarea națională a României. Suntem interesați de viitor, nu de o vânătoare de vrăjitoare.”

Î: Dar tu însuți ai declarat explicit că Antonescu a fost un criminal de război.

— Da, conform unei definiţii etice şi legale.

Î: Legile nu sunt întotdeauna aplicate în România, ceea ce este responsabilitatea guvernului. Dacă ajungeți la guvernare, veți implementa legile împotriva venerării criminalilor de război sau împotriva numirii străzilor și locurilor memoriale după ele?

„După 2001, nu mai poartă numele lui Antonescu nici străzi sau locuri. Poate găsiți undeva o placă comemorativă cu numele lui din acele vremuri, dar problema este destul de închisă. Legea trebuie aplicată în toate zonele României, dar este important. să nu abuzăm de chestiunea pentru că va duce la antisemitism care nu ne interesează. Există părți ale populației românești care privesc favorabil pe Antonescu, Ceaușescu și alți dictatori. Nu neapărat din motive antisemite, ci pentru că ei erau conducătorii, și unii oameni cred că sub conducerea lor România era mai bine.Deci trebuie să avem grijă să nu provocăm aceste sentimente.

„Regret că nu sunt evrei aici în număr mare. Românii nu ar putea părăsi țara sub regimul comunist. Dacă ar fi putut, ar fi plecat și ar fi plătit bani pentru a o face”.

Î: Este partidul dumneavoastră dispus să adopte definiția IHRA a antisemitismului?

„Nu am citit încă acest document. Înțeleg că se referă și la anumite atitudini negative față de Statul Israel. Recunoaștem Israelul și putem fi partenerul său oficial. Puteți conta pe prietenia noastră cu Israel dacă există relații corecte între două părți.”

Î: Chiar în spatele tău sunt steaguri ale României și ale Uniunii Europene. Știm că există minorități românești în țările vecine care sunt membre ale UE. Te gândești să schimbi granițele în interiorul UE?

„Respectăm toate tratatele internaționale. Singura țară cu care putem schimba granița este Moldova. Ambele părți sunt interesate de ea. Ultima clauză a acordurilor de Détente adoptate la Helsinki în 1975 spunea că dacă o țară dorește să se unească cu o țară existentă. ţară sau separată de o ţară existentă, se poate face prin acordul ambelor părţi.Dorim ca drepturile minorităţilor să fie respectate peste tot.De exemplu, în Ucraina – acolo trăiesc jumătate de milion de români.

„Suntem un model pentru respectarea drepturilor minorităților. Avem evrei, slovaci, maghiari și țigani în parlament. Există școli pentru sârbi și ucraineni. Au propriile lor biserici, care primesc sprijinul guvernului. Ne dorim ca aceste oportunități să fie acordat românilor care locuiesc în țările vecine, precum și în Italia, Franța sau Spania – propriile școli și biserici, dreptul de a folosi propria limbă”.

Î: În ceea ce privește Moldova, dacă Rusia o invadează, va fi un stimulent pentru unirea dintre România și Moldova?

„Presupunând că asta vor cetățenii Moldovei. Poate că unii dintre ei, care încă se gândesc la imperiul rus, se vor răzgândi când îi vor vedea pe acești criminali în acțiune. Aceștia sunt criminali. Vom vedea ce se va întâmpla. E greu de prevăzut. opinie publica.”

Î: Există, de asemenea, temeri că Rusia și-ar putea extinde războiul. Crezi că România ar putea fi o țintă?

„Suntem membri NATO. Nu credem că Rusia, care este slabă acum, va ataca un membru NATO. Trebuie să promovăm pacea prin toate mijloacele”.

Citește mai mult în Israel Hayom