Viktor Orbán vrea Transcarpatia Ucrainei, părți ale României și o bucată din Croația, susține Mihail Gazin, fost un oficial al administrației prezidențiale ruse, citat de dailynewshungary.com.

Gaz a adăugat că Orbán își va anunța revendicările teritoriale împotriva Ucrainei doar în condițiile în care războiul din Ucraina va continua și Rusia va cuceri regiunile de est ale țării.

De la Ucraina, teritoriul pe care îl revendică Budapesta este Transcarpatia, care a aparținut Regatului Ungariei de mai bine de un mileniu, până la Tratatul de la Trianon din 1920. Mai mult, Ungaria vrea să obțină Transilvania și un coridor către mare prin Croația. Gazin a spus că Orbán a fost hotărât deoarece a văzut că Occidentul nu mai poate ajuta Ucraina. Mai mult, Kievul nu are resurse interne pentru a rezista forțelor ruse.

Intrebat cât timp mai poate fi finanțat războiul, Orban a declarat: SUA pot finanța Kievul, dar UE nu, deoarece Bruxelles-ul trebuie să ceară bani de la statele membre pentru a-l sprijini pe Zelensky. Orbán a sugerat în interviu că Budapesta ar modifica bugetul UE numai dacă primește miliarde de euro din RRF și fonduri de dezvoltare înghețate de Comisia Europeană din cauza problemelor legate de statul de drept.

NapocaNews