Mai multe obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, sunt promovate în această perioadă în Polonia, la Cracovia, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT).

În cadrul proiectului „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, care beneficiază de o susținere financiară nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), instituția clujeană de cultură organizează în perioada 17 august – 12 septembrie 2023, la Biblioteca Publică Voivodală din Cracovia, o expoziție de fotografie etnografică, intitulată „Tradiții Vii”.

Aceasta prezintă, în 30 de panouri fotografice de mari dimensiuni, 18 obiceiuri, practici și meșteșuguri din România, dintre care o parte înscrise de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Privitorii vor putea să interacționeze prin coduri QR inserate în grafica panourilor fotografice cu site-ul wwww.traditiivii.ro, dar și cu alte site-uri de specialitate, pentru a afla mai multe informații despre cultura tradițională din județul Cluj și România. Sânzienele, Mărțișorul, Jocul Călușului, Doina sau obiceiurile cu măști sunt doar câteva din tradițiile specifice românești, care vor purta publicul polonez într-o lume arhaică.

În cadrul vernisajului, care va avea loc în data de 17 august 2023, la ora 17:00, va fi proiectat filmul documentar „Corindatul Junilor din Mărișel” cu subtitrare în limba poloneză, realizat în campaniile de cercetare de specialiștii CJCPCT Cluj, și va fi susținută o prelegere despre tradițiile și obiceiurile românești. Partenerii evenimentului sunt: Consulatul Onorific al României la Cracovia, Biblioteca Publică Regională din Cracovia și Societatea Polono-Română din Cracovia.

Proiectul „MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România”, derulat pe durata a opt luni (februarie – septembrie 2023) contribuie la diversificarea activităților de promovare internațională a patrimoniului cultural imaterial din România.

NapocaNews