Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat joi, la festivitatea de încheiere a Taberelor ARC, că își dorește ca următoarea ediție să reunească de două ori mai mulți copii români din diaspora și din comunitățile istorice românești din jurul granițelor: aproximativ 10.000, scrie Basilica.ro.

„Și anul acesta am creat un ARC peste timp și peste spațiul geografic, singurele care despart România de comunitățile românești din afara granițelor. Peste 5000 de copii și-au creat legături de suflet între ei și, foarte important, cu țara mamă. La anul, sperăm să (re)vedem mai mulți copii acasă”, a spus Gheorghe Cârciu.

„Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite. Le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali, colaboratorilor, voluntarilor și nu în ultimul rând colegilor, adică tuturor celor care au făcut posibil acest proiect.”

„Mulțumim Guvernului României pentru ceea ce a făcut pentru românii de pretutindeni și, în mod special, vreau să mulțumesc domnului Ministru – Secretar de Stat Gheorghe Cârciu”, a spus Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud la eveniment.

Ierarhul a spus că are multă speranță că cei care participă la Taberele ARC se întorc în diaspora, unde locuiesc, și devin „ambasadori ai Ortodoxiei, ambasadori ai românismului și ai spiritualității noastre”.

Programul de Tabere „ARC”, dedicat tinerilor români din afara granițelor, a ajuns anul acesta la a XIV-a ediție. A fost organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Sport.

5000 de elevi, studenți și tineri din comunitățile istorice și din diaspora au participat la taberele desfășurate, în cadrul programului, în perioada 3 iulie – 28 august 2023, la șase centre de agrement din țară.

„Rolul acestor tabere este de a reuni în ţara noastră tineri români veniţi din peste 24 de ţări, în vederea cunoşterii şi descoperirii rădăcinilor spirituale şi identitare ale părinţilor lor şi implicit ale lor”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel într-un mesaj transmis în deschiderea ediției din acest an a Taberelor ARC.

NapocaNews, Foto: Basilica