Distribuie articolul

Pe marginea drumurilor naționale / europene de ani de zile există zeci de cruci de dimensiuni impresionante amplasate fără avize, recunoaște Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Oficialii CNAIR ridică în continuare din umeri în privința crucilor uriașe de pe șoselele din România. Situația a revenit în atenția publicului după ce au mai apărut în această vară două astfel de construcții pe DN7 / E81, în județul Vâlcea, scrie adevărul.ro.

La aproximativ două luni de la amplasarea crucilor pe Valea Oltului și Dealul Negru, misterul lor încă nu a fost elucidat, deși termenul până la care ar fi trebuit ca aceste construcții să intre în legalitate era de 30 de zile.

„Încă nu am reușit să identificăm proprietarii”, a recunoscut pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor, motivul pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere ori de ce nu s-a intrat în legalitate până acum.

Crucile au fost ridicate fără autorizație pe terenuri private, „în mare parte virane” și nimeni nu poate spune cu exactitate cât sunt de rezistente, de sigure pentru traficul rutier, având în vedere zonele în care au fost amplasate – pe marginea sau chiar în mijlocul drumurilor.

Identificarea tuturor crucilor – monument pare o misiune dificilă, având în vedere că unele dintre ele sunt amplasate nu doar pe drumurile naționale. Spre exemplu, numai la nivelul DRDP Craiova au fost identificate opt astfel de amplasamente, deși se vorbește despre existența a zeci de cruci.

Deși nici o autoritate nu menționează numele „binefăcătorului anonim” care a avut această inițiativă, a fost pomenit în mai multe rânduri călugărul Serafim de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Drăgășani, care a refuzat să poarte un dialog cu presa pe această temă.

Lăcașul de cult la care slujește Serafim a fost ridicat pe un teren donat de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, în memoria lui Tudor Vladimirescu. Două cruci, precum cele de pe marginea șoselelor, se regăsesc și în curtea acestui lăcaș de cult. Iar în județul Timiș, unde a slujit același călugăr, în urmă cu mai bine de un deceniu, au apărut cruci-gigant din marmură, tot fără autorizație.

Deși este bănuit ca fiind persoana din spatele inițiativei, donațiile cu ajutorul cărora a fost aceasta pusă în practică, vin din partea unor afaceriști.

NapocaNews