Curtea de Apel a celui de-al Cincilea Circuit al SUA a hotărât vineri că administrația Biden a încălcat Primul Amendament din Constituția SUA cerând marilor platforme de socializare să elimine ceea ce considera a fi conținut „înșelător sau fals” despre pandemia de Covid-19. Curtea a menținut parțial o hotărâre preliminară a unei instanțe inferioare, ceea ce arată o victorie pentru conservatori.
Hotărârea, pronunțată de un complet de trei judecători ai Curții de Apel a celui de-al Cincilea Circuit al SUA, din New Orleans, a reprezentat o altă întorsătură a lucrurilor într-un caz în care a fost contestată capacitatea guvernului de a combate narațiunile „false și înșelătoare” despre pandemie, de a contesta drepturile de vot și alte chestiuni răspândite pe rețelele sociale, relatează nytimes.com.
Potrivit judecătorilor, Casa Albă și Biroul Chirurgului General (șefului instituției de sănătate publică din SUA) au „constrâns platformele să ia decizii privind moderarea conținutului, [constrângere exercitată] prin mesaje de intimidare și amenințări cu consecințe negative” și „au influențat semnificativ deciziile platformelor prin controlarea procesului lor de luare a deciziilor”.
Curtea de apel a mai constatat că Biroul Federal de Investigații a folosit coerciția în interacțiunile sale cu companiile, care au eliminat 50% din materialul online pe care agenții Biroului l-au semnalat ca fiind problematic.
Instanța a limitat aplicarea unei ordonanțe preliminare, care interzicea oficialilor din numeroase agenții să mai aibă practic vreun contact cu companiile de social media. În schimb, instanța a limitat impactul la Casa Albă, Biroul Chirurgului General, FBI și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Jenin Younes, avocat în New Civil Liberties Alliance, o organizație care reprezintă reclamanții individuali în acest caz, a descris decizia de vineri ca fiind „o victorie majoră și fără precedent”.
Procurorii generali din Missouri și Louisiana, ambii republicani, au susținut, într-un proces intentat anul trecut, că agențiile guvernamentale și oficialii – inclusiv unii care au lucrat în administrația președintelui Donald J. Trump – au făcut abuz de autoritate constrângând companii precum Facebook, Twitter (acum X) și YouTube să reducă la tăcere vocile critice.
Judecătorul Terry A. Doughty de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Vest din Louisiana a fost de acord, emițând o ordonanță preliminară împotriva guvernului. Într-o hotărâre emisă pe 4 iulie, el a spus că acuzațiile din proces se referă, fără îndoială, la „cel mai mare atac asupra libertății de exprimare din istoria Statelor Unite”.
Robert F. Kennedy Jr., candidatul democrat la alegerile prezidențiale, a intentat un proces similar, care a fost consolidat în cazul Missouri. El a susținut că oficialii guvernamentali au forțat platformele să elimine conturi, inclusiv pe al lui.
„Niciodată în istoria acestei țări oficialii federali nu au lucrat atât de flagrant în cârdășie cu industria pentru a reduce la tăcere vocile care pun sub semnul întrebării agendele guvernamentale”, a afirmat Kennedy, într-o declarație înaintea ședinței de apel de la New Orleans.