Presa internațională este cu ochii pe România după controversa privind presupusa explozie a unor drone rusești pe teritoriul nostru. Financial Times punctează îngrijorările experților în securitate privind riscul escaladării.

Atacurile cu drone ale Rusiei asupra Ucrainei zguduie România vecină, titrează Financial Times.

Oficialii din domeniul Apărării sunt îngrijorați de atacurile de-a lungul Dunării, zonă care marchează granița cu NATO.

Dronele rusești care vizau silozurile de cereale ucrainene au zburat în mod repetat de-a lungul graniței românești de peste fluviul Dunărea în ultimele săptămâni și au sporit îngrijorările de securitate în statul membru NATO, în timp ce Kievul a afirmat că cel puțin o dronă s-a prăbușit pe teritoriul românesc, mai scrie Financial Times.

Dunărea are o lățime de câteva sute de metri chiar înainte de a ajunge la Marea Neagră. Aceasta este toată distanța care separă o lovitură asupra Ucrainei de o lovitură asupra întregii alianțe NATO, având în vedere clauza de apărare reciprocă, subliniază publicația.

“Suntem foarte îngrijorați” a declarat ministrul român al Apărării, pentru Financial Times. „Rusia continuă să creeze noi riscuri de erori de calcul și escaladare. Nicio țară care se învecinează cu Ucraina nu poate exclude în totalitate posibilitatea de a fi lovită din greșeală. Suntem pregătiți pentru orice situație neprevăzută”, declară Angel Tîlvăr.

Financial Times aminteşte şi de promisiunea lui Marcel Ciolacu să dubleze volumul de cereale care tranzitează România din Ucraina.

Publicaţia pune însă sub semnul întrebării promisiunea premierului. Motivul: infrastructura logistică veche nu ar face față, în condițiile în care recolta României va fi probabil mai mare ca cea de anul trecut, iar alți exportatori care folosesc portul Constanța, cum ar fi Ungaria și Serbia, ar putea de asemenea să producă recolte excepționale.

Financial Times mai scrie și că un sondaj recent a arătat că mai mult de jumătate dintre români au dat vina pe război pentru probleme precum creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Înrăutățirea economiei și creșterea taxelor par a fi de fapt principalele temeri ale românilor, și nu teama că Rusia ar putea lovi România, este concluzia articolului.

NapocaNews