În perioada 11-21 septembrie în orașul ucrainean Uman va avea loc Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc. În aceste zile, autoritățile din localitate vor introduce un regim special, scrie BBC.

În timpul sărbătorii de Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, săptămâna viitoare, în orașul ucrainean Uman, un loc de pelerinaj hasidic, va fi introdus un ordin special de circulație în oraș. Acest lucru a fost anunțat marți de șeful administrației regionale din Cherkasî.

„În perioada 11-21 septembrie va exista un regim special de intrare și ieșire, de circulație a cetățenilor în oraș. Procedura de control este aceeași ca și anul trecut”, a scris șeful administrației regionale, Igor Tabureț.

Sărbătoarea Rosh Hashanah este marcată anul acesta pe 15-17 septembrie. Potrivit șefului administrației, vânzarea de alcool, artificii, precum și de arme pneumatice și jucării sub formă de arme va fi interzisă în zona în care se vor aduna pelerinii.

La începutul lunii august, Igor Tabureț i-a îndemnat pe hasidimi să se abțină de la pelerinajele din acest an la Uman.

„Recomandăm pelerinilor să se abțină pe cât posibil de la vizitarea Umanului, având în vedere războiul, bombardamentele masive regulate asupra țării noastre și posibilele provocări din partea Rusiei. În același timp, înțelegem că unii dintre credincioși, ca și anul trecut, vor decide totuși să vină. Prin urmare, împreună cu autoritățile orașului, sectorul de securitate și apărare, toate serviciile relevante lucrează deja preventiv”, a scris el într-o postare pe Telegram la acea vreme.

Adepții unuia dintre curentele iudaismului, hasidimii Bratslav, fac un pelerinaj în orașul Uman din centrul Ucrainei, în estul regiunii Cerkasî, la mormântul rabinului Nachman, fondatorul hasidismului Bratslav, în fiecare an nou evreiesc, Rosh Hashanah.

În luna septembrie, în jur de 30 mii de cetățeni ai Israelului vor trece prin Republica Moldova pentru a ajunge în Ucraina. Aceștia urmează să ajungă în orașul ucrainean Uman. Anunțul a fost făcut miniștrii afacerilor externe ai Moldovei și Israelului.

Înainte de pandemie și apoi de război, până la 40.000 de pelerini obișnuiau să vină la Uman. Anul trecut, când războiul era deja în desfășurare, autoritățile ucrainene i-au îndemnat și ele pe hasidimi să nu vină, dar, după cum a scris presa ucraineană, peste 20.000 de adepți ai învățăturilor rabinului Nachman s-au adunat totuși la Uman.