Tehnologia 6G reprezintă a șasea generație a standardului de comunicații în sisteme mobile, fără fir. O rețea 6G este definită ca fiind o rețea celulară ce funcționează pe frecvențe radio neexploatate și care utilizează tehnologii cognitive precum AI pentru a permite comunicarea de mare viteză, la latență scăzută, cu mult peste ceea ce oferă 5G.

Despre 6G

Tehnologia 6G este deocamdată în fază de cercetare și dezvoltare și nu a fost încă lansată la nivel global. Omenirea se bucură în acest moment de 5G, tehnologie care permite viteze de transfer de date de până la 10 Gbs la o latență de 1ms.

Cercetătorii spun că tehnologia 6G va permite transfer de date cu viteze de la 200 Gbs și până la 1Tbs. În prezent, recordul atins în condiții ideale de laborator este de 206.25 Gbs.

Se estimează că noua tehnologie 6G își va face debutul comercial în perioada 2030-2035. Marii furnizori de telefonie mobilă, cum ar fi AT&T, Verizon și T-Mobile și Next G Alliance au inițiat deja programe pentru dezvoltarea tehnologiei 6G. Instituția de cercetare și dezvoltare NIIR și Institutul de Știință și Tehnologie din Skolkovo, Rusia, au prezis disponibilitatea rețelelor 6G până în 2035.

De ce este necesară tehnologia 6G?

Poate vă întrebați de ce companiile lucrează la 6G, în contextul în care abia este implementată tehnologia 5G, iar majoritatea dintre utilizatorii de internet pe mobile folosesc 4G. Obiectivul tehnologiei 6G este aceea de a sprijini cea de-a patra revoluție industrială prin construirea unei punți între nodurile umane, mașini și de mediu.

6G va avea o serie de caracteristici unice pentru a stabili rețelele de comunicații fără fir de ultimă generație pentru dispozitive conectate, folosind Machine Learning (ML) și Inteligența Artificială (AI).

De noile rețele 6G vor putea beneficia, pe lângă utilizatorii de smartphone-uri, și tehnologiile emergente precum orașele inteligente, mașinile fără șofer, realitatea virtuală și realitatea augmentată și multele altele.

6G va putea corela și combina diferite tehnologii, în diferite industrii, precum sectorul financiar bancar, medicină, auto, de divertisment, gambling și multe altele. NetBet și alte cazinouri online licențiate ONJN au acum în ofertă jocuri de ruletă, blackjack și baccarat live cu dealeri reali, iar pentru o bună funcționare a acestora e nevoie de conexiune la internet de mare viteză. Noua tehnologie 6G va face ca acțiunea să se petreacă instant, permițând transfer rapid de date, la latență mică.

Caracteristici 6G

Rețelele 6G vor putea coexista cu 5G pentru o perioadă și vor reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de generațiile anterioare în mai multe moduri. Acest lucru se datorează faptului că 6G va oferi următoarele caracteristici diferențiate:

  • Noi frecvențe – Spectrul este o componentă esențială a conexiunilor radio. Fiecare nouă generație de dispozitive mobile necesită un spectru nou pentru a valorifica pe deplin avantajele oricărui progres tehnologic. Reîncadrarea spectrului celular digital actual de la tehnologiile moștenite la următoarea generație va fi, de asemenea, o parte a acestei transformări. Pentru celulele urbane exterioare, se anticipează că noile frecvențe pentru 6G se află în benzile medii 7-20 Ghz.
  • Viteze foarte mari pentru transferul de date – 5G este programat să ofere transfer de date la viteze maxime de 20 Gbps. Cu toate acestea, 6G va oferi o rată de transfer de până la 1 Tbps. Prin urmare, eficiența spectrală 6G va fi aproape dublă față de cea a tehnologiei 5G.
  • Latență scăzută – Latența 5G este la 1ms. Cu toate acestea, tehnologia de comunicații fără fir din a șasea generație va reduce latența la mai puțin de 0,1 milisecunde. Astfel, numeroase aplicații vor putea funcționa în timp real, având performanțe și funcționalități mai bune. De exemplu, procedurile chirurgicale de la distanță și automatizările industriale vor putea fi efectuate cu succes.
  • Conexiuni machine-to-machine (M2M) – 6G se va concentra mai mult pe conectivitatea M2M. Rețelele 4G de astăzi acceptă aproximativ 100.000 de dispozitive pe kilometru pătrat. 5G este mult mai avansat, permițând conectivitatea a un milion de dispozitive pe kilometru pătrat. Odată cu apariția rețelelor 6G, ținta de 10 milioane de dispozitive conectate pe kilometru pătrat va fi la îndemână.

Concluzii

Dezvoltarea ecologică și durabilă este cerința de bază și obiectivul final al proiectelor de rețele și terminale în 6G. Prin introducerea conceptului de design ecologic și a capacității AI native, 6G își propune să îmbunătățească eficiența energetică generală de 100 de ori în întreaga rețea pentru a preveni consumul general de energie al infrastructurii și terminalelor TIC. Ca infrastructură de bază a economiei digitale, 6G va aduce contribuții unice la dezvoltarea durabilă a omenirii.