Peste 100 de localități din România și Ungaria vor aprinde duminică focuri de veghe, pentru a aminti de dorința de autonomie a Ținutului Secuiesc, scrie presa maghiară. ”Noi nu amenințăm, noi perseverăm”, transmit inițiatorii.

Focuri de veghe urmează să fie aprinse duminică, de Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc, în peste o sută de localităţi secuieşti pentru a aminti de dorinţa de autonomie a locuitorilor Ţinutului Secuiesc, a declarat Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul focurilor de veghe, scrie agenție maghiară Hirado.

Până acum, peste o sută de aşezări au semnalat către organizatori că se vor alătura iniţiativei, în cadrul căreia se face apel şi la o rugăciune rostită împreună. Alături de focurile care vor fi aprinse şi pe culmile unor munţi din apropierea localităţilor participante va fi citit şi manifestul CNS.

Alături de aşezările secuieşti, la iniţiativa aprinderii unor focuri de veghe participă şi localităţi din Transilvania şi Ungaria, în semn de solidaritate cu dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc, arată sursa citată.

Balázs Izsák a amintit că focuri de veghe au fost aprinse pentru prima oară în 2015, cu scopul de a marca şi de a face vizibile graniţele Ţinutului Secuiesc, care sunt, în mare parte, şi graniţe lingvistice şi culturale, mai scrie agenția maghiară.

Ei fac ce doresc. SRI doarme?

NapocaNews