Academia Română – Filiala Cluj-Napoca organizează vineri, 13 octombrie 2023, festivitatea de deschidere a „Zilelor Academice Clujene“, ajunse la cea de-a XXXVI-a ediție. Manifestarea va fi găzduită de Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, începând cu ora 11, și este onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Evenimentul va fi prezentat de acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Prezentările în plen sunt dedicate unor direcții prioritare de cercetare din institutele Academiei Române, precum și marcării a două aniversări științifice:

– 60 de ani de la construirea primului calculator din România cu tranzistori și memorie internă, dr. Emil Cătinaș, directorul Institutului de Calcul „Tiberiu Popoviciu“;

– Ce înseamnă să fii european astăzi? Un rapel, dr. habil. Virgil Ciomoș, Institutul de Istorie „George Barițiu“, Departamentul de Cercetări Socio-Umane;

¬¬- Chestionarele Muzeului Limbii Române (1923-2023). Un secol de la înregistrarea primelor răspunsuri, CS III dr. Cosmina-Maria Berindei, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“.

Evenimentul se va încheia cu un moment muzical susținut de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

Zilele Academice Clujene este un eveniment anual, desfășurat în mod tradițional în perioada septembrie-noiembrie și dedicat direcțiilor de cercetare din institutele și centrele de cercetare coordonate de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române: Institutul de Istorie „George Barițiu“, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“, Centrul de Studii Transilvane, Arhiva de Folclor a Academiei Române, Centrul de Cercetări Geografice, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, Departamentul Cluj al Institutului de Speologie „Emil Racoviță“ și Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai“ din Târgu-Mureș.

Ediția din acest an, programată în intervalul septembrie – noiembrie 2023, cuprinde simpozioane, conferințe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii și ateliere, în format fizic și hibrid, ce facilitează schimbul de experiență între cei peste 300 de cercetători participanți și specialiștii din mediul universitar național și internațional.

„Manifestările propuse în acest an sunt un bun prilej de a sărbători, încă o dată, cunoașterea și cultura, un moment deosebit pentru a evidenția importanța cercetării științifice și a valorificării patrimoniului cultural. Dorim ca, în felul acesta, lucrările să contribuie la conștientizarea faptului că cercetarea științifică trebuie susținută și vrem, în același timp, să transmitem tinerilor pasiunea pentru cercetare și inovare. În acest scop, este necesar să-i ajutăm să-și valideze cunoștințele și talentul, să poată spera și să aibă încredere că pot obține, prin excelența pe care o ating, un loc în cercetarea din Academia Română“, declară acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române

Prezentarea institutelor și centrelor de cercetare și programul integral al Zilelor Academice Clujene sunt disponibile pe site-ul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Radu Ștefan