V. Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei BOR, îl amenință pe M. Neamțu. Ultragiat, acesta îi cere demisia, după ce șterge pe jos cu el. Citez:
„Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?
Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească. La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.
Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.
Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie. Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.
Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.
Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.
În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional (…)
Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.
Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu”
Cine-i ia apărarea lui Vasile Bănescu? Ați văzut deja, Volodea Tismăneanu, beizadeaua de Primăverii (coleg cu Nicu Ceaușescu), fiul ideologului bolșevic Leonid Tisminețki, el însuși convertit de la socialismul științific la globalismul atroce – o lumină pentru votanții USR.
Parafrazând înțelepciunea populară, „Spune-mi cine te laudă ca să știu cam câte parale faci” 🙂
Iulian Capsali
(Sursa: Facebook)