Ministrul de Externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Riyad al-Maliki, s-a întâlnit miercuri la Haga cu oficiali ai Curţii Penale Internaţionale (CPI), în plin conflict dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, transmite AFP.

„Astăzi, dr. Riyad al-Maliki (…) a vizitat CPI şi a avut întâlniri cu preşedintele, procurorul şi grefierul Curţii”, a spus CPI într-un comunicat.

În ajun, domnul Maliki a deplâns inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa „masacrelor” (…) comise de Israel”, care a răspuns cu atacuri neîncetate asupra Fâşiei Gaza la atacul sângeros comis pe 7 octombrie în Israelul de către Hamas.

Vizita diplomatului palestinian nu fusese anunţată. O înregistrare video difuzată de CPI îl arată pe acesta dând mâna cu preşedintele Curţii Piotr Hofmanski, procurorul general Karim Khan şi grefierul Osvaldo Zavala Giler înainte de începerea discuţiilor.

CPI a refuzat să ofere detalii despre vizita ministrului Maliki, care urmează să ţină o conferinţă de presă joi dimineaţă la Haga.

Biroul procurorului general a declarat în octombrie că „strânge în permanenţă informaţii” în sprijinul anchetei sale asupra situaţiei din Teritoriile Palestiniene.

În 2021, CPI a deschis o anchetă oficială despre situaţia din Teritoriile Palestiniene, în special despre presupusele crime comise de forţele israeliene, Hamas şi alte grupuri armate palestiniene.

Biroul procurorului a „înfiinţat o echipă dedicată pentru a avansa ancheta în legătură cu situaţia din statul Palestina”.

Înfiinţată în 2002, CPI este singura jurisdicţie internaţională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii.

Israelul, care nu este membru al CPI, a refuzat să coopereze cu ancheta sau să îi recunoască jurisdicţia.