”Azi (joi – nr.) are loc o nouă şedinţă a Consiliului JAI la Bruxelles. Aseară a fost publicată ordinea de zi şi am fost total şocat să constat că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria. Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător în condiţiile în care toate instituţiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României şi Bulgariei”, a afirmat europarlamentarul.

Eugen Tomac arată că ”preşedintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar guvernul chiar a ameninţat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipseşte cu desăvârşire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen”.

”Cine minte şi de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur şi simplu revoltător!”, mai spune Tomac.
MAI român a venit  cu o replică la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE.

„Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, se arată într-un comunicat al MAI, transmis joi.

NapocaNews