Fostul șef al Guvernului, actual președinte al PNL și totodată al Senatului, generalul pensionar special (r) Nicolae-Ionel Ciucă, care cumulează salariu -pensie specială, a participat la Patriarhie la ceremonia prilejuită de aniversarea a 16 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Discursul anti-AUR al lui Nicolae Ciucă, picat ca nuca-n perete la Patriarhie, și care pare mai degrabă scris de un cadru ceva mai activ, gen Vasile Bănescu, decât de apevistul agramat care se visează (și el) șef al statului român:

„Dați-mi voie să vă felicit, Părinte Patriarh pentru cei 16 ani de slujire arhierească și de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Române. Cu înțelepciune ați menținut Biserica Ortodoxă Română alături de români, ați răspuns într‑o manieră echilibrată multiplelor provocări prin care a trecut România în ultimii ani și ați crescut puternic implicarea Bisericii în societate prin activități pastoral‑misionare și filantropice.

Într-o societate în care se dezvoltă accelerat,  activitatea spirituală, socială și comunitară a Bisericii este o necesitate pentru păstrarea, (sic) dar mai ales pentru protejarea și dezvoltarea tradițiilor și identităților noastre naționale, chiar și acolo unde românii astăzi își desfășoară activitatea peste hotare. Apreciez foarte mult și mă bucur că Biserica se gândește din ce în ce mai mult la milioanele de români care sunt departe de țară.

Suntem într-un context critic, în care, pe plan extern, războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a schimbat fața regiunii și chiar a lumii întregi. Acum trebuie să știm foarte bine cine ne sunt prietenii și cine ne sunt dușmanii, cine ne vrea binele și cine ne vrea pierzania. Pe plan intern, asistăm la o creștere a unor mișcări de natură populist-extremistă, autosuficiente, fals naționale, cu tendințe autoritare. De aceea, mai mult ca oricând, avem nevoie de conlucrarea tuturor forțelor moderate și echilibrate ale țării pentru a nu rata momentul istoric prin care trece țara noastră. Suntem deja un pol de stabilitate în regiune și avem în acești ani o șansă unică pentru a deveni un pol de dezvoltare regională.

Pentru a realiza acest mare obiectiv avem nevoie, nu doar de modernizarea și dezvoltarea accelerată a societății românești ca societate europeană, ci și de păstrarea și protejarea valorilor și credințelor noastre care alăctuiesc identitatea noastră cultutală.

Întronizarea Preafericirii Voastre a venit la scurtă vreme după aderarea României la Uniunea Europeană. Perioada de slujire de până acum coincide cu o perioadă de transformări importante pentru români și de extraordinară modernizare pentru țară. Tocmai într‑o astfel de perioadă de schimbări accelerate este nevoie de reperele solide ale tradiției și identității noastre culturale, iar Biserica Ortodoxă, sub conducerea Preafericirii Voastre, a constituit un reper major indispensabil pentru români.

Apreciez foarte mult efortul Bisericii de a oferi sprijin moral și material credincioșilor loviți de greutățile vieții precum și de efortul de a fi o călăuză reală pentru majoritatea românilor care țin să fie călăuziți de valorile creștine care sunt valori autentice eterne ale neamului românesc.

Vreau să subliniez aici, stimată adunare, colaborarea excelentă pe care am avut-o ca Prim-ministru al Guvernului României cu Patriarhia Română, în folosul credincioșilor creștini ortodocși precum și al păcii sociale în țară. De asemenea, țin să mulțumesc Părintelui Patriarh pentru poziția autentic creștină a Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu războiul din Ucraina, respectiv apelul la ajutorarea aproapelui, a celor care au fugit din calea luptelor, precum și asumarea unei perspective morale clare în legătură cu agresiunea armată, agresiune care nu poate fi nicicum justificată.

Preafericirea Voastră, vă doresc ani mulți și sănătoși în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, conducând-o cu echilibru și înțelepciune, fiind în continuare alături de credincioșii Bisericii și de clerul ei.

Și pentru că mai devreme s-a pomenit de 16 ani și 16 obiective împlinite, dați-mi voie, Preafericirea Voastră să-mi doresc să vă fim alături la cel puțin a 33-a aniversare și la 33 de obiective – atât cât a avut Mântuitorul vârsta, dar și dincolo de asta.

Vă mulțumesc, vă doresc ani mulți și să ne păstoriți în continuare așa cum ați făcut-o și până acum.”, a încheiat discursul destul de greoi, scribul fostului premier.

NapocaNews