Revitalizarea Turnului pompierilor este nominalizată la premiul Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană.

„Revitalizarea Turnului pompierilor este nominalizată la EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards Premiul se acordă bienal de către Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe din Barcelona, „pentru a recunoaște și pentru a recompensa producția de arhitectură de calitate din Europa”.

Totodată „Turnul celor trei vârste” câștigă Premiul (ex-aequo) al Secțiunii Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității organizată de Bienala Națională de Arhitectură. Odată la doi ani Bienala promovează și premiază buna practică de arhitectură la nivel național.

Mulțumiri colegilor Octav Olanescu, Ana Olănescu, Andra Vladoiu, Petrică Maier-Drăgan și tuturor colaboratorilor!”, transmite arhitectul Vlad Sebastian Rusu.

Monumentul istoric reabilitat cu finanțare europeană este redeschis pentru clujeni și introdus în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere – permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat pentru diverse alte activități culturale și artistice. Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.

Scara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia. Link solicitare organizare expoziție: https://e-primariaclujnapoca.ro/registratura/cereri/?c=90000.

De asemenea, cu ocazia deschiderii Turnului, pe strada Tipografiei au fost amplasate două hipo-pompe de mari dimensiuni (instalații de stingere a incendiilor) cu o vechime de aproximativ un secol. Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA.

NapocaNews