Scriitorul mexican Guillermo Arriaga, unul dintre invitații de onoare ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania i-a vrăjit ieri seară pe cei care au venit să-l asculte. Îmbrăcat în haine sport, relaxat și bine dispus, Arriaga a vorbit despre cărțile și despre scenariile pe care le-a scris și a încheiat cu o emoționantă pledoarie pentru carte, pentru scris și pentru mintea omenească.

Născut în 1958 în Mexico City, Arriaga are o nominalizare la Premiile Oscar și una la premiile BAFTA pentru scenariul filmului ”Babel”. A primit și marele premiu la Cannes, pentru scenariul filmului ”The Burials of Melquiades Estrada”, în regia lui Tommy Lee Jones.

Ca scenarist, Guillermo Arriaga și-a început cariera alături de Alejandro Gonzales Iñárritu, împreună cu care a realizat trei filme: Babel (pe care l-am pomenit mai sus), 21 de grame și Amores Perros, titrează Radio Cluj.

Ca scriitor, Guillermo Arriaga este cunoscut în primul rând pentru”Sălbaticul” considerat de critică cel mai bun roman al său, tradus în limba română de Marin Mălaicu Hondrari și apărut la Editura Art. Cartea urmărește destinul unui adolescent care trăiește într-un cartier sărac și violent din New Mexico.

În paralel cu povestea lui Juan Guillermo, în sălbăticia munților Canadei, inuitul Amaruq pornește pe urmele unui lup de care destinul pare să-l lege într-un mod profund și inexplicabil.

”Sunt un vânător care scrie” a declarat de mai multe ori Arriaga, iar aseară a povestit că vânează doar cu arc și săgeți, pândind cu răbdare prada printre spinii din deșertul mexican. Spune că vânătoarea îi arată paradoxurile vieții, că trage doar în animalele care fug și că orele petrecute în sălbăticie îl ajută să înțeleagă mai bine natura umană și contradicțiile sale.

Arriaga a povestit că de-a lungul vieții a avut mai multe accidente care l-au făcut să-și vadă moartea cu ochii: un accident de mașină care i-a provocat o teribilă amnezie, o bătaie încasată la baseball, în urma căreia a crezut că va rămâne paraplegic, dar și o infecție cardiacă în urma căreia și-a dat seama că trebuie să profite de fiecare zi și că rolul lui este să scrie și să spună povești.

Spune că în loc să se lamenteze și să-și plângă de milă, se refugiază în scris, povestește lucruri care i se întâmplă și are senzația că cineva îi șoptește povestea pentru care el este un fel de receptacul. Nu-și face planuri, nu se gândește la ce vor crede cititorii despre povestea sa, se lasă el în primul rând surprins de parcursul pe care îl capătă narațiunea, pentru ca la un moment dat povestea să-i spună singură când se termină.

A numit cartea cea mai frumoasă invenție a omenirii, ne-a îndemnat să cumpărăm și să citim cărți pentru că este singurul mod în care ne putem păstra umanitatea, într-o lume în care inteligența artificială devine o amenințare care va crea un clivaj și mai mare între săraci și bogați, crede scriitorul.

Pe Guillermo Arriaga îl puteți întâlni și în această seară (duminică, 1 octombrie). La Cineva Victoria de la ora 20 va fi proiectat filmul al cărui scenarist este ”21 de grame”.

Titlu filmului se referă la un experiment din 1907 care a încercat să arate dovada științifică a existenței sufletului prin înregistrarea unei pierderi de greutate corporală (despre care se spune că reprezintă „plecarea” sufletului) imediat după moarte. Referit ca „experimentul 21 de grame” deoarece un subiect a pierdut „trei sferturi dintr-o uncie” (21,3 grame), experimentul este privit de comunitatea științifică drept eronat.

Guillermo Arriaga a promis că se va afla în sală la proiecție și că va răspunde la întrebările publicului la finalul filmului.

NapocaNews, Foto: Radio Cluj