Tulnicul, instrumentul muzical străvechi al moților s-a auzit în deschiderea celei de-a 30-a ediții a Astra Film Festival. Mariana Gligor, tezaur uman viu UNESCO și tulnicăresele din Apuseni au urcat pe scena Sălii Thalia din Sibiu și au “anunțat” deschiderea Festivalului, la fel ca în trecut când acest instrument era folosit pentru a anunța evenimentele din cadrul familiei sau a comunității.

Au urmat apoi câteva clipuri video prin intermediul cărora spectatorii au fost purtați prin istoria de 30 de ani a Festivalului. Astra Film Festival a fost fondat în 1993 și este organizat anual în Sibiu. Cu o tradiție bogată, festivalul a evoluat și s-a dezvoltat pentru a deveni unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din Europa Centrală și de Est. Ideea de bază a festivalului este de a promova și de a prezenta publicului larg documentare de înaltă calitate, care explorează subiecte diverse, de la cultură și societate la mediu și politică și de a oferi o platformă valoroasă pentru dialog și schimb de idei între cinefili și profesioniști din industrie.

Evenimentul principal al galei l-a constituit prezentarea în avanpremieră mondială a documentarului Întâlnindu-l pe Zelenski (versiune work-in-progress) co-regizat de laureatul premiului Emmy, André Singer și de regizorul și actorul Liev Schreiber. Filmul explorează parcursul lui Volodimir Zelenski, începând cu copilăria trăită în Uniunea Sovietică, ajungând la perioada sa de faimă și succes în lumea showbiz-ului, pentru ca apoi să-l urmărească în funcția de președinte al Ucrainei.

La prima vizionare a filmului am încercat să identific momentele definitorii din viața lui Zelenski care l-au modelat și condus la ceea ce este acum: ironia constantă pe care o are la adresa lui Putin și președinților pro-ruși a Ucrainei, în emisiunea s-a de divertisment, momentul în care spunea că Ucraina are o traiectorie în zig-zag referindu-se la direcția în care este condusă țara în funcție de cine este președinte, mesajul transmis lui Putin în timpul Maidan-ului din 2014 când îi transmite că el poate fi îngenuncheat dar nu și poporul Ucrainean. Foarte bine plasată în film a fost și conferința de presă de la Paris dintre Putin, Zelenski, Macron și Merkel din 2019, în timpul căreia s-a încercat să se pună capăt conflictului din Donbass. La finalul întîlnirii Putin are un schimb de cuvinte cu Merkel și Macron cu care dă mâna apoi pleacă. Cîteva momente Zelenski este lăsat în urmă cei 3 președinți, Macron este cel care după plecarea lui Putin își “amintește” de Zelenski și se întoarce spre conducându-l spre ieșire.

Cu siguranță, pentru a putea identifica toate subtilitățile, filmul trebuie văzut de mai multe ori. Eu abia aștept să-l revăd.

Gala s-a încheiat cu o discuție panel moderată de către scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu. La acest panel au participat André Singer și Liev Schreiber (online).

„Sărbătorim anul acesta 30 de ani de Astra Film Festival. Ca de fiecare dată ne-am dorit să oferim publicului din Sibiu momente memorabile, care să îi rămână în gând mult timp după aceea. Un astfel de moment este încă de la deschiderea festivalului, când spectatorii vor avea ocazia să cunoască două personalități prestigioase ale cinematografiei mondiale, așa cum sunt Liev Shcreiber și André Singer”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival are loc în intervalul 15-22 octombrie 2023.

 Alina Maria Iuga