Consiliul Local a aprobat realizarea unui centru de prelucrare a deșeurilor voluminoase, în zona Pata Rât din Cluj-Napoca.Un proiect inițiat în octombrie 2022 a fost readus în atenția consilierilor locali, joi, în vederea obținerii finanțării europene pentru realizarea unei hale de prelucrare a deșeurilor, în zona Pata Rât.

În toamna anului trecut, Primăria și-a exprimat intenția de a construi la marginea orașului un centru de colectare cu aport voluntar, unde clujenii vor putea transporta toate deșeurile voluminoase cu care nu mai au ce face și le vor putea depozita acolo în mod gratuit.

Joi, în cadrul unei ședințe de îndată, consilierii locali au fost chemați să voteze realizarea centrului de colectare și prelucrare a deșeurilor de mari dimensiuni, pe fonduri europene. Valoarea estimată a proiectului este de 32.649.389,94 lei cu TVA/circa 6,5 milioane de euro, din care cea mai mare sumă va fi finanțată prin fonduri PNRR.

Durata de realizare a investiției: 12 luni. Sursa de finanțare: fonduri PNRR și fonduri din bugetul local.

„Vom avea toată infrastructura de colectare a deșeurilor, la noi acasă” Potrivit edilului Emil Boc, noul centru de prelucrare a deșeurilor va fi unul modern, care va corespunde standardelor în domeniu.

 

„Prin aprobarea acestei hotărâri, Primăria și Clujul pot accesa, până în 19 noiembrie 2023, peste 5 milioane de euro în vederea construcției din fonduri europene (PNRR) a unui centru de colectare selectivă a deșeurilor cu aport voluntar”, a declarat primarul Emil Boc.

„Intrăm în rând cu lumea și avem posibilitatea de a avea la noi acasă toată infrastructura necesară pentru colectarea selectivă, după cum se întâmplă în orice oraș modern și civilizat din Uniunea Europeană”, a explicat Emil Boc.

Centrul de colectare selectivă a deșeurilor nu vizează deșeurile menajere, fiind dedicat deșeurilor din construcții, a căror colectare este încă problematică la Cluj.

„După ce va fi finalizat în 2024 acest centru, clujenii vor putea aduce deșeurile din construcții, în cantități nelimitate, pentru a fi procesate și concasate în cadrul centrului cu acord voluntar”, a declarat primarul Clujului Emil Boc.

NapocaNews