Majoritatea dintre noi cunosc seria de filme de actiune „Fast and Furious”, care se traduce in dulcele grai romanesc „Furios si iute”. Franciza este bineinteles americana. La fel ca si acest editorial – tot cu privire la America. America, care a dezvoltat si exportat in ultima perioada, o politica externa, respectiv o abordare geopolitica si geostrategica, parca inspirata din titlul filmelor de succes, si anume fast and furious!

Daca liderii si factorii de decizie americani ar fi lecturat Evanghelia, ar fi gasit acolo paragraful unde mare Adevar este scris – „fericiti făcătorii de pace”! Dar cum bine intuiesc eu, ca Evanghelia nu este nici pe departe, pe lista de lecturi preferate ale mai marilor Americii, iata ca ne trezim de ceva vreme, aruncati dintr-un conflict in altul…asa in cascada, precum cascadele radarelor de la politia rutiera.

Și ma voi opri aici la criza din Israel si mai ales din Gaza, unde are loc o adevarata tragedie umana. Si unde este necesara gasirea unei solutii strict politice, nicidecum una militara. Iar singura concluzie este ca luptele acestea trebuie imediat oprite. Vedeti, si aici America joaca un joc dublu, interesul ei fiind acela de a-si reafirma influenta in lumea orientala, de a-si reface influenta pierduta in mare masura in lumea arabo-musulmana. Pe de o parte vorbeste raspicat ca nu trebuie depasite anumite limite, ca trebuie create 2 state – israelian si palestinian, dar pe de alta parte SUA sunt tributare unor traditii si a unor conceptii care vin din cultura americana, si anume cultura unui popor războinic. Da, imi asum ce spun si repet, un popor razboinic, care nu are decat solutii militare si care intotdeauna a fost de partea Israelului, mai ales in a sustine politica lor de forta in regiune. Si America, ca si Israelul, controleaza in mare parte din tari si popare, prin forta militara, ideologică si politic – financiara.

Statul american vine acum cu o pozitie neconstructiva, riscand enorm sa-si puna in cap toata lumea araba. Pentru ca mesajul lor diplomatic suna cam asa – nu incetati focul, dar trageti cu blandete! Cam sadic, nu ? Pentru ca trimiterea acolo de armament greu, rachete de tot felul, nave de lupta si portavioane, sunt ca sa ce? Eventual sa provoace Iranul? Sau Turcia? Sau Siria? Iar daca provoci Iranul, automat provoci China! Plus Rusia si Turcia! Iar daca provoci Siria, ai provocat instant Rusia! Dar toti acestia nu au miscat un deget….inca !

Parerea mea este ca din nou, dupa esecul din Ucraina, SUA sunt in capcana. Un SUA care a avut nevoie sa faca uitat in Ucraina esecul din Afganistan, si acum doresc in Israel si Gaza sa faca uitat esecul din Ucraina. Dar problema cea mare este nu cine va castiga – Israel sau Hamas. Problema este daca va castiga pacea?!? Iar pacea poate fi obtinuta doar prin gasirea unor solutii politice, agreate de toata lumea. Mai ales ca acolo s-au produs deja o duzina de atrocitati, care nu pot fi jutificate sub nici o forma, de nici una dintre parti. In plus lumea nu doreste razboiul, deoarece acesta aduce pierderi foarte mari si nici un fel de beneficii. Iar in acest razboi, in primul rand sunt oameni care mor absolut nevinovati. Ideea unor responsabili israelieni, ca acum ii bombardam si ii omoram pe palestinieni, ca le distrugem complet teritoriul acela, unde locuiesc cateva milioane de oameni – este curată nebunie! Hamas trebuie bombardat, nu civilii palestineni.

Iar pe urma cu ce bani si cu ce eforturi – atentie aici vor fi si banii nostri, exact ca si in Ucraina, va asigur de asta, pentru ca sa reconstruim tot ce se distruge acol ?!? Iar banii acestia sunt bani pierduti, nicidecum bani castigati. Vor castiga desigur doar cativa speculanti, si anume imbogatitii de razboi. Dar pentru noi, pentru marea masa este o nenorocire, pentru ca derbedeii astia care produc, dezvolta si finanteaza razboaie, se imbogatesc exclusiv pe seama noastra. A celor fraieri buni mereu de plata. Noi care azi suferim ! Noi care simtim pe pielea noastra ca viata se scumpeste de la o zi la alta, de la o ora la alta, dupa atatea razboaie care se poarta aiurea in lume. Si culmea frate – cum e un razboi, hop si America sau Iran acolo!

In aceste conditii singurele solutii adevarate sunt oprirea imediata a ostilitatilor, urmata de intocmirea unui calendar ferm cu privire la rezolvarea problemelor politice, prin inceperea de negocieri referitoare la viitorul stat palestinian. Pentru ca ceea ce face acum Israelul in Gaza este holocaust la adresa palestinienilor civili. Aici nu trebuie discutat daca pacea este posibilă, ci ca pacea este si trebuie sa fie obligatorie!

Si pentru a evita pe viitor alte conflicte militare, este necesara o deblocare a gandirii decidentilor politici, deoarece ei se afla de ceva vreme intr-un mare blocaj intelectual. Iar blocajul lor intelectual sau criogenia lor intelectuala o platim noi cu totii! Pana intr-o zi, cand vom deveni si noi cu privire la ei si tampeniile lor – fast and furious !

Cristian Ardeleanu