Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a primit medalia „Români în elita mondială”, în cadrul secţiunii „Ştiinţă & Tehnologie” e evenimentului „Personalităţi de elită ale României. Valori româneşti de anvergură mondială”, desfăşurat vineri, 3 noiembrie 2023, în sala Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, cu susţinerea Secretariatului General al Guvernului României.

Evenimentul are mai multe secţiuni, iar în secţiunea „Ştiinţă şi Tehnologie” au mai fost medaliaţi Cătălin Zamfir (sociolog, academician), Dumitru Prunariu (membru de onoare al Academiei Române) şi Vicenţiu Rădulescu (matematician, „highly cited researcher”).

Prezentarea (laudatio) rectorului UBB (dar şi a celorlalţi medaliaţi) poate fi găsită online în Monitorul de Oltenia (https://monitoruldeoltenia.ro/2023/10/24/romani-in-elita-mondiala-3-daniel-david/). Evenimentul a inclus şi lansarea unui volum cu biografiile medaliaţilor, sub coordonarea domnului Dumitru Otovescu.

„Mă bucur că evenimentul vine odată cu sărbătorirea zilei academice a UBB – 3 noiembrie (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0S543p9mVpRfUx4UzJzfnQJ7QtGVFA4nWxAwMzCKsh8T7GTo4SQ8Gns1MtChodkdZl&id=100064334423446) -, aşa că, în calitate de rector, accept medalia în numele UBB. Activităţile academice în psihologie nu puteau avea anvergura menţionată în „laudatio”, fără contribuţiile lui Aaron T. Beck şi Albert Ellis – cei care au schimbat faţa psihiatriei şi psihologiei şi astfel a sănătăţii/bolilor psihice şi care spre sfârşitul secolului XX au devenit mai influenţi în domeniu decât Sigmund Freud, poate mai bine cunoscut în ţară -, care mi-au fost iniţial profesori/mentori, iar apoi colaboratori şi prieteni, astfel încât premiul îl accept şi în memoria lor. Prima mea ieşire în SUA a fost în 1998, iar între 1998-2004 am locuit mai mult în SUA (New York) decât în România, dar odată întors în ţară (fără să renunţ la vizitele anuale în SUA ca profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai şi/sau ca director de cercetare la Albert Ellis Institute) am iniţiat implementarea unor instituţii vestice la nivel de universitate, foruri profesionale şi în politicile publice din România, pentru a utiliza cât mai bine potenţialul excelent de inteligenţă şi creativitate al românilor, ceea ce mi-a adus mulţi adversari, dar şi buni prieteni – Mă bucur să văd că în Craiova şi Oltenia am buni prieteni!”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tradiţie şi Excelenţă prin Cultură-Ştiinţă-Inovaţie din 1581

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

NapocaNews