Luna noiembrie aduce cu ea mult așteptata „competiție” pentru alegerea Păsării Anului 2024. Ajunsă la cea de-a șasea ediție, campania ia startul pe 15 noiembrie și aduce în lumina reflectoarelor trei candidați înaripați.

Timp de patru săptămâni puteți vota favoritul pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române (SOR).

Candidații care vor încerca să vă „fure” voturile și să câștige titlul de Pasărea Anului 2024 sunt: gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), pelicanul creț (Pelecanus crispus) și șoimul dunărean (Falco subbuteo).

Alegerea celor trei candidați nu este întâmplătoare. Sunt specii de păsări periclitate, potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România, pentru care SOR lucrează de peste 20 de ani și depune eforturi pentru conservarea lor și schimbarea mentalităților în rândul oamenilor.

Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) este o specie vulnerabilă și se confruntă cu un risc ridicat de dispartiție în viitor din cauza scăderii continue a populației, distrugerii habitatului și exploatării excesive pe rutele de migrație. Specia cuibărește în Siberia, cu o populație semnificativă în peninsula Taimyr (aproximativ 70% din total), dar și în peninsulele adiacente Gydan și Yamal, fiind o migratoare pe distanțe lungi.

Este cea mai mică dintre speciile de gâște din Europa și spunem noi cea mai frumoasă. Are un penaj negru amestecat cu nuanțe de roșu-castaniu, conturat de dungi albe.

Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este și el o specie vulnerabilă, iar principala cauză a declinului acestei specii este pierderea habitatelor, deranjul și coliziunea cu firele electrice. Pentru a cuibări are nevoie de ape cu adâncimi mici și liniștite, departe de activitățile umane. Cuibărește colonial, iar orice deranj poate duce la compromiterea serioasă a pontei sau chiar la pierderea ei. În România, specia cuibărește în Delta Dunării alături de pelicanul comun, dar și în alte colonii, în complexul Razim-Sinoe și lacul Tașaul. În afara sezonului de reproducere, adulții și păsările imature se dispersează pe cursul Dunării, folosind lacurile mari și alte zonele umede pentru hrănire.

Șoimul dunărean (Falco cherrug) are statut de specie periclitată potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România. Este un șoim mare, puternic, dar agil și rapid, agresiv şi perseverent în urmărirea prăzii. Toate aceste calități i-au atras admirația noastră, pasărea primind chiar numele de șoim sacru, dar i-au cauzat și declinul. Lipsa locurilor de cuibărit, deranjul, electrocutarea, coliziunea cu liniile de tensiune, braconajul și otrăvirea sunt printre amenințările cu care se confruntă specia.

Aceștia sunt cei trei candidați care își doresc să câștige titlul de Pasărea Anului 2024.

Cum votăm?

Începând de miercuri, 15 noiembrie 2023, timp de 4 săptămâni puteți vota favoritul. Accesați pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și mergeți în albumul dedicat Păsării Anului 2024. Fiecare reacție pentru o imagine înseamnă un vot pentru candidatul favorit. La finalul zilei de vineri, 8 decembrie, închidem urnele de vot și în 15 decembrie anunțăm Pasărea Anului 2024.

NapocaNews