Când a intrat Cristina Neagu pe teren, parcă a venit o jucătoare de pe altă lume. Fiindcă nu era o jucătoare ca toate celelalte, ea plutea, ca o artistă din trupa lui Balanchine. Nu exagerez cu nimic dacă spun că un asemenea rafinament nu mai găsești în sport. Sau găsești, dacă cineva face artă din sport. Ea parcă nu atinge mingea, parcă nu e o făptură din carne și oase, nimic ce amintește de fizic, parcă e duh. Tace și face. Figura ei olimpiană stârnește respect. Jocul ei nu este agresiv. Meciul Norvegia-Slovenia a fost urât, fiindcă era agresiv. Jucătoarele se aruncau disperate să înscrie, să-și doboare adversarele. Dimpotrivă, Cristina stă la distanță, nu vrea să atingă pe nimeni și nici să fie atinsă de adversare. Mișcările ei sunt neașteptate, ca și aruncările la poartă, iuți, nici nu vezi mingea, doar o vezi când se zbate în plasă.

România a făcut cu Germania un meci de vis. Fetele noastre au condus, uneori la 5 goluri diferență, până în minutul 41, când adversarele au egalat. Păcat că din acest moment nu au mai avut suflu. În afară de Buceschi, celelalte fete nu s-au prea văzut. Și portărița germană a salvat multe mingi.

Dacă îmi pare rău de ceva, e că n-am s-o mai văd pe Cristina Neagu. Ea a fost o vreme accidentată și nu era sigur dacă își va reveni și va juca. Au și danezele jucătoare foarte bune, și suedezele, și norvegienele, și mai ales japonezele, sunt fantastice, scunde și puternice, arcuite, se grupează în viteză, ele sunt un tot, formează un buchet, au un entuziasm năucitor, sunt ca o ființă miriapodică cu 14 brațe și mai multe picioare, acum se adună, acum  explodează.

Dar nici una nu are rafinamentul Cristinei Neagu.

Se spune că echipa noastră a fost eliminată de la Mondiale. Dar e o exprimare greșită. Echipa mai are două meciuri de jucat, cu Polinia și Japonia. Deci se află în competiție. Poți spune că nu va mai prinde etapa superioară (sferturi sau semifinale), dar nu că este eliminată.

Iar dacă ar fiu să mai intre pe teren minunea minunilor, Cristina Neagu, totul este salvat. Nici nu mă mai interesează cine câștigă Mondialul, cine e campioana lumii, pentru mine Cristina este Campioana Absolută, o jucătoare divină, cum România nu a mai avut.

 

Grid Modorcea